2025 13. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2025 19:06
cengiz aytmatov'un 2025 yılında okuduğum on üçüncü eseri. orijinal yayın tarihi 1966 yılında olan ve ülkemizde çeşitli yayınevleri tarafından genellikle 280 - 250 sayfa aralığında basılan bu romanı ben refik özdek çevirisiyle okudum. aytmatov'un her eserinde olduğu gibi, bu kitabında da dil oldukça sade ve netti. roman, tanabay ve gülsarı'nın kader ortaklığını merkeze alır. bu kitap aytmatov'un uluslararası nitelikte bir dilde okuduğum ilk kitabıydı. diğer kitaplarını (dişi kurdun rüyaları ve gün olur asra bedel kitaplarını henüz okumadım) daha yerel bir dilde ve daha yerel bir zihinle yazdığını düşünüyorum. --- spoiler --- eser yaşlı kolhoz işçisi tanabay'ın, can yoldaşı atı gülsarı'nın başında ölümünü beklerken bir ömürlük muhasebeye girişmesini konu alır. bu muhasebe tanbay'ın büyük bir idealizm ile başlayan yolculuğunun hayal kırıklığına uğrayan bir sona doğru götürür. tanabay'ın komünist parti'ye olan sarsılmaz inancı, yalakalığı, adam kayırmacılığı, yozlaşmış ve çıkarcı bürokrasiyle çarpıştıkça sarsılır. aynı şekilde, gülsarı'nın özgür ruhu ve gücü, kıskanç yöneticilerin emriyle hadım edilerek elinden alınır. atın yaşadığı bu olay, aslında sistemin bireyin ruhunu ve iradesini nasıl iğdiş ettiğinin güçlü bir alegorisidir. tanabay'ın adaletsizliğe isyan ederek ömrünü adadığı partiden ihraç edilmesi ise bu trajik sürecin zirvesidir. bu arada kitap da farkettiğim kitabın yüzde 20 30 unda neredeyse gülsarı hiç geçmiyor. ancak elbetteki bu kitap aytmatov'un edebi dehasını ortaya koyan, zamana meydan okuyan bir başyapıttır. * karakter derinliği: 7/110 * atmosfer ve üslup: 8/10 * tematik zenginlik: 8/10 * olay örgüsü ve akıcılık: 8/10 * genel puan: 8/10 --- spoiler ---
Elveda GülsarıCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202321,1bin okunma