Bilgi mi? Özgürlük mü?
2025 138. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2025 15:54
Jiddu Krishnamurti ’nin Niçin Eğitiliyoruz? kitabı, 1969-1984 yılları arasında Hindistan’daki üniversiteler ve teknoloji enstitülerinde yaptığı altı konuşmadan oluşuyor. Görünüşte öğrencilere sesleniyor, ama aslında hepimize; Çünkü bilgi, tek başına insanın kendi cehaletinden kurtulmasına yetmiyor. Jiddu Krishnamurti ’ye göre bilgi vazgeçilmez olsa da, hayatın yüklerini taşımak için ihtiyaç duyduğumuz gerçek zekâ başka bir yerden doğuyor. Biz sadece bilgiye sarıldığımızda, ruhun incelikli dünyasını görmezden geliyoruz. Ve işte bu yüzden çoğu insan, başarılarla dolu bir hayata sahip olsa bile içinde hâlâ bir boşluk hissediyor. Eğitim, yalnızca gençlerin değil; anne babaların, öğretmenlerin ve hayatın özünü arayan herkesin yeniden düşünmesi gereken bir yolculuk. “Gerçek eğitim, insanı özgürleştirmeli; sadece kalıpları tekrar ettirmemeli.” Niçin Eğitiliyoruz? kitabı bize şu soruyu bırakıyor: Bildiğimiz şeyler mi bizi özgür kılıyor, yoksa bilmediklerimizi fark edebilme cesareti mi? O zaman sessizlikte sevgiyi,beyni şartlandırmadan düşünmeden bakabilme,farkedebilme cesaretine hazırsan Jiddu Krishnamurti tanışma, sohbet etme zamanın gelmiş demektir. Keyifli okumalar dilerim.
Niçin Eğitiliyoruz?Jiddu Krishnamurti · Ganj Kitap · 201871 okunma