···Okunma: 22 Ağustos 2025 17:41 İran'ın Orta Çağ tarihinin zirve noktasına güzel bir ziyaret gerçekleştirdik. Şah Abbas'ın yönetime nasıl geldiğinden ne gibi gelişmelere imza attığına dair akademik bilgiler edineceksiniz. Osmanlı ile İran arasındaki münasebetlerin temelinde ne kadar dini neden yatıyor gibi görünse de aslında ticaret ve hakimiyet meselesinden başka bir şey değil. Şah İsmail'in Şii'liği resmi bir mezhep haline getirmesi ile birlikte özellikle Doğu Anadolu, Azerbaycan-Gürcistan-Revan gibi yerlere hükmetme mücadelesi ta o zaman başlayacak ve bu süreç Kasr-ı Şirin antlaşmasına kadar ara sıra yapılan karşılıklı seferlerle devam edecektir. Şah Abbas'ın devri doğusunda Babürler, batısında da Osmanlı gibi güçlerinin zirve dönemlerine denk gelmesi tek handikapı olmuş. Bunun yanı sıra reformist bir Şah olması hasebiyle Safevileri tekrardan diriltip, müktedir bi konuma getiriyor. Öncelikle başkentini Erdebil-Kazvin gibi yerlerden İsfahan'a taşıyor ki bunu yapmadan öncede İsfahan'ı yeniden ve görkemli bir şekilde inşa ediyor. Bu dönemde İsfahan'ın diğer bir ismi Nıfsi Cihan yani Dünyanın yarısı unvanını alıyor. Avrupa'dan birçok seyyah ve diplomat Safeviler ile doğrudan temasa geçip, Osmanlı konusunda ittifak kurmaya çalışıyorlar fakat bu çabalar çoğu zaman boşa gidiyor. Zira aradaki uzak mesafe ve gidiş-gelişlerde Osmanlı gibi bir devletin sınırları içersinden geçilmesi tehlikeler arz ediyor. Tarihi akademik anlamda okuyan herkese tavsiye ederim, ayrıca o dönemin İran'ına her yönden bir ziyarette bulunmak isteyenler de rahatlıkla okuyabilir. Son derce akıcı bir eser max 2 günde bitirebilirsiniz.