“Sarsıcı Son: Keşkelerle, Ahlarla Dolu Bir Hikaye"
2025 22. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2025 14:48
OKUNABİLİRLİK: Oldukça akıcı bir dil. Gerilim hattından psikolojik iç dünyaya geçişler tempoyu yer yer duraksatıyor. FİKRİN DERİNLİĞİ: Anne–kız ilişkisi, travmalar ve beden üzerinden kurulan psikoloji güçlü. KURGU: Cinayet sorgusu arka plana düşüyor. Finaldeki twist etkileyici olsa da hazırlık süreci, bazı okurlara bir şeyler eksik hissi uyandırabilir. KARAKTER: Camille kırılgan, dürtüsel ve parçalı bir profil. Daha stratejik, daha “zihin oyunları” oynayan bir karakter olsaydı hikaye çok daha farklı olabilirdi. GENEL ETKİ: Karanlık, rahatsız edici ve akılda kalıcı. Ayrıca hızlı okunabilir ve sürükleyici. Fakat karakter ve gerilim bağlamında tatmin etmiyor. Gillian Flynn’in Keskin Şeyler romanı, gazeteci Camille’in doğduğu kasaba Wind Gap’e iki genç kızın öldürülmesi üzerine haber yapmak için dönmesiyle başlıyor. Fakat hikâyenin asıl odağı, bu cinayetlerden çok Camille’in geçmişiyle, baskıcı annesi Adora ve asi üvey kardeşi Amma ile yüzleşmek zorunda kalması. Yazarın hikâyeyi bir kadın karakterin gözünden anlatması ilk etapta dikkat çekici olsa da, Camille’in sürekli ergenvari cinsel düşüncelere kayması ve takıntılarının fazla yüzeysel işlenmesi beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Ben, geçmiş travmalarını zekice işleyen, psikolojik olarak daha güçlü ve ayakları yere sağlam basan bir karakter beklentisindeydim. Benim beklentim, geçmiş travmalarını ve yaşadıklarını zekice işleyip, güçlü bir şekilde hikayeyi yönlendiren bir karakterdi, fakat beklediğim gibi olmadı. Romanın ilk bölümlerinde Camille’in kasabaya dönüşü, ailesiyle ilişkileri ve kasabanın polisiyle etkileşimi oldukça ilgi çekiciydi. Ancak cinayet çözme gerilimi ile Camille’in iç dünyasına yapılan ani dalışlar çoğu zaman paralel ilerlemediği için beni hikâyeden kopardı. Hikaye gerilim ve cinayet üzerine kuruluyken, Camille’in sürekli kendi geçmişine, bedenine ve takıntılarına saplanması bir kopukluk yaşatırken, zaman zaman sanki iki ayrı kitap okuyormuşum hissi uyandırdı. Özellikle bazı karakterlere yüklenen anlamların inandırıcılığı konusunda zorlandığımı da söylemeliyim. Yazar, ters köşe yapmaya çalışırken bazı kısımlarda mantık sınırlarını biraz fazla zorlamış gibi geldi. Öte yandan hikâyede beni en çok etkileyen şey, karakterler arasındaki psikolojik gerilimler oldu. Camille’in annesiyle kurduğu karmaşık ilişki, kendi geçmişiyle hesaplaşma çabası ve üvey kardeşi Amma ile yaşadığı gelgitler çok iyi işlenmişti. Fakat yine de Camille’in biraz daha zeki, keskin ve hikayeyi yönlendiren bir karakter olmasını isterdim. Yazarların, genelde erkek karakterlerde daha baskın bir güç kurarken kadın karakterleri daha kırılgan yazıyor olması ister istemez bir eksiklik hissi uyandırıyor. Tabii bu yazarın bilinçli tercihi de olabilir. Belki de Flynn, Camille’in kırılgan ve hayattın içinden bir kadın olmasını özellikle istedi. Bu noktada karar verecek olan sizsiniz. Yazar Camille’nin psikolojisini bazı kısımlar hariç çok başarılı işlemiş, bunu söylemeden geçmek doğru olmaz. Son kısımda, psikolojik olayların tavan yaptığı bir an vardı, belki daha iyi işlenense hikayeye ciddi bir ağırlık katabilirdi. Twist etkileyici, fakat sizi oraya getiren yol biraz eksik kaldığı için finalde “keşke daha güçlü işlenseydi” hissi doğuyor. Bence romanın en büyük problemi, atmosferi çok iyi kurmasına rağmen, Camille’in kendi iç savaşını cinayet hikayesiyle yeterince sıkı bir şekilde bağlayamaması oldu. Sonuç olarak Keskin Şeyler, hızlı okunabilirliği, kasabanın karanlık atmosferi ve finaldeki sürprizleriyle ilgi çekici bir roman. Ancak benim için Camille’in karakter derinliği ve gerilim unsurları beklediğim kadar güçlü değildi. Hikayeyi yönlendiren zekice hamlelerin eksikliği, okurken sürekli bir “keşke daha derin olsaydı” hissiyle baş başa kalmama neden oldu. Bu arada dizisi de var, Camille’i ise gençlik aşkım Amy Adams canlandırmış :) Dizi kitaba göre daha iyi olabilir düşüncesindeyim ama Amy Adams’ı Camille karakteriyle bağdaştıramadığım için şimdilik es geçiyorum.
Keskin ŞeylerGillian Flynn · Artemis Yayınları · 0318 okunma
Benim bu kitabı okumam gerekiyor.
Sorgulayan Okur M. Işık
Hocam aslında bu roman biraz göreceli olabilecek bir yapıya sahip. Şans verecek olursanız, farklı hisler uyandırabileceği kanısındayım.