Puan vermedi·56 syf.····Okunma: 23 Ağustos 2025 17:57 Beş hikayeden oluşan Oscar Wilde kitabı, içindeki derslerle gerçekten çok özel. Çocukların okuması bence çok, çok önemli.
İlk hikaye Mutlu Prens. Benim için en büyük ders burada fedakarlık yapmak oldu. Yardıma gerçekten muhtaç bir insana el uzatmak… Küçük bir kuş bile merhametli olabilir. Birine iyilik yapmak, o kişinin bilmemesi bile büyük bir değer taşır. Kitapta her yardım edilen insana değerli taşlar veriliyor, ama aslında asıl değer kalpteki sevgi ve merhametten geliyor. Prens ve kırlangıç öldükten sonra ruhlarıyla cennete yükseliyor; yani iyi ve sevgi dolu bir yaşam ölümsüz bir etki bırakıyor.
İkinci hikaye Muhteşem Fişek. Wilde burada çok güzel bir mesaj vermiş: Dışarıdan ne kadar görkemli ve parlak görünürse görünsün, gösterişli şeyler insanlara gerçek mutluluk vermez, geçicidir. Önemli olan gösteriş değil; sevgi, paylaşım ve küçük ama anlamlı şeylerdir.
Üçüncü hikaye Bencil Dev. Burada bencilliğin ve paylaşmamanın sonuçlarını görüyoruz. Dev, bahçesini sadece kendine saklıyor ve çocuklarla paylaşmıyor. Sadece kendi mutluluğunu düşündüğü için yalnızlaşıyor. Wilde bize gösteriyor ki gerçek mutluluk, başkalarına değer verip paylaşmakla gelir.
Dördüncü hikaye Bülbül ve Gül. Bülbül, aşkı için kendini feda ediyor. Ama benim çıkardığım anlam biraz farklı; hikaye bana gençlik aşkının ne kadar hoppa ve geçici olabileceğini gösteriyor. Çocuğun gülü kıza götürdüğünde, kızın “Başka biri bana mücevher getirdi, senin gülünden daha değerli, seni istemiyorum” demesi çok acı. Ama çocuk durumu kabullenip felsefe ve metafizikle ilgileneceğini söyleyip gidiyor. Beni hem güldürdü hem üzdü, ama doğru yolda olduğunu düşünüyorum.
Beşinci hikaye Vefalı Dost. Hans ve Değirmenci arasında geçiyor ve beni en çok üzen hikaye bu oldu. Hans’ın saflığı çok üzdü, Değirmenci’nin dost kavramını bu şekilde bilmesi ve uygulaması ise aşırı sinirlendirdi. Sonunda Hans’ın ölmesi bir yandan “oh olsun” dedirtti, bir yandan da çok üzdü. Değirmenci dostluk adına Hans’ı sömürürken, Hans gerçek anlamda dostluğun ne olduğunu gösteriyor. Wilde burada bencilce davranışları ve sahte dostlukları eleştiriyor; sahte dostlar iyi niyetinizi sömürür, bunu unutmayın…