Benim İçin Martin Eden Ne Demek?
2025 2. kitabı
Jack London’un Martin Eden romanı, sadece bir yazarın doğuşu değil, bir insanın içten içe yanarak, kendi külleri arasından bir anlam arayışıdır. Benim için bu kitap, bir yol haritası değil; bir uyarı levhası gibiydi. “Bu yolda yanarsın, ama sonunda ne olacağına sen karar veremezsin” diyor sanki. Martin, yoksul bir denizciyken, bir tesadüf sonucu burjuva sınıfından bir kıza âşık oluyor. Ruhundaki bu aşk, sadece bir insana değil; bilgiye, sanata, "kendini var etme" tutkusuna dönüşüyor. Ama bu aşk onu yükseltmiyor, tam aksine içinde bir boşluk bırakıyor. Çünkü Martin Eden’in savaşı yalnızca yoksullukla değil, anlaşılmamakla. Tıpkı bizler gibi… İçinden geldiği çevreyi aşmaya çalışan, kendini bulmaya çalışan, hayata başka bir yerden tutunmak isteyen her insan gibi. Onun mücadelesi bana kendi yazarlık sürecimi hatırlatıyor: Satır satır kendini kazıyarak, her kelimeyle biraz daha yalnızlaşarak ama aynı zamanda biraz daha derinleşerek. Martin’in Kalemi: Silah mı, Aynı mı? Martin’in yazarlığı bir araç değil, bir silah gibi. Onu hayata karşı, sisteme karşı, sevgisizliğe karşı savunmasız bırakan bir silah… Çünkü yazmak onun için sadece “bir şeyleri anlatmak” değil, bir şeylere karşı durmaktı. Kalemi, kendi iç dünyasındaki yangını dışa vurmak için kullandı. Ama yangın o kadar büyüktü ki, sonunda kendisini de yaktı. Benim için Martin Eden, yazmanın sadece bir kurtuluş olmadığını, aynı zamanda bir intihar biçimi olabileceğini gösterdi. Çünkü insanlar seninle değil, senin ürününle ilgileniyor. Ve sen ürünün için ne kadar bedel ödemiş olursan ol, dışarıdan bakıldığında sadece bir etiket görüyorlar: “Başarılı yazar” ya da “lümpen bir hayalperest.” Ruth: Sevgi mi, Sınıf mı? Martin’in Ruth’a duyduğu aşk, başlangıçta masumane gibi görünse de, aslında sınıfsal bir savaşa dönüşüyor. Ruth, Martin’i sevmek istiyor ama kendi konforunu kaybetmek istemiyor. Sevgiyle statü arasında sıkışmış bir kadın o. Ve bu da Martin’i yaralıyor. Çünkü onun ruhu ya hep ya hiç diyor. Bu, beni şu soruya götürüyor: Bizler de birilerini severken aslında neyi seviyoruz? Onun ruhunu mu, yoksa bize sunduğu ihtimali mi? Yalnızlık: Zirvede Üşüyen Adam Martin sonunda istediği başarıya ulaşıyor ama kimse onun neden yazdığını, neden bu kadar savaştığını bilmiyor. Yazdıkları ilgi çekiyor, ama yazarı anlaşılmıyor. Bu yalnızlık, onun en derin acısı. Çünkü Martin şunu fark ediyor: “Benim savaştığım şeyler için alkışlanmıyorum. Sadece göz önünde olduğum için alkışlanıyorum.” Bu cümle içimi delip geçti. Çünkü çoğu zaman biz de yazarken, konuşurken, üretirken bir şeyleri değiştirmek, birilerine dokunmak istiyoruz. Ama sonunda ne oluyor? Ya takdir edilmek için kendimizden uzaklaşıyoruz, ya da takdir gelse bile geç geliyor: Biz çoktan vazgeçmişken. Ve Son: Dalganın Altında Biten Bir Masal Martin Eden’in sonu, benim için bir intihar değil sadece. Bir duruş. Bir reddediş. “Siz beni değil, sadece etiketimi sevdiniz” diyen bir adamın, dünyaya son bakışı. Ve belki de ilk kez özgürleşmesi. Çünkü artık alkış beklemiyor. Artık kimsenin sevgisine muhtaç değil. Ben Martin Eden’i okurken sadece bir roman kahramanına değil, kendi içimdeki bir versiyona da baktım. Ve şunu fark ettim: Kendini bulmak, bazen kendini kaybetmektir. Ama yine de o arayışa değer. Benim İçin Martin Eden Ne Demek? Martin Eden, bana şu soruyu sordurdu: “Yazmak, yaşamak için mi; yoksa yaşayamamak için mi bir çare?” Ve belki de cevabı kendisi verdi: “Gerçek yazar, yazdığı satırlarda kendini yavaş yavaş öldürendir.” Ama bu bir acıdan değil, bir doğumdan gelir. Çünkü yazar, önce kendi karanlığını kazır. O karanlığın içinde bir kıvılcım arar. Belki bulur, belki bulamaz. Ama o arayışın kendisi bir cevaptır.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,9bin okunma