Zeynep Aslan
Hayattan merhabalar Bugün sizlere Matt Haig ’in yazdığı muhteşem bir roman olan " Zamanı Durdurmanın Yolları ”nın incelemesini yapacağım. Uzun zamandır okuduğum en iyi kitaplardan biriydi. “Vay be, işte kitap budur, hayat budur!” dedirten bir eser oldu. Ölmeden önce okunması gerekenler listemin en üst sıralarında yer alıyor.
Öncelikle konusundan bahsedeyim. Ana karakterimiz Tom Hazard, dışarıdan bakıldığında 41 yaşında sıradan bir tarih öğretmeni gibi görünüyor. Ama aslında çok nadir bir hastalığa sahip. Bu hastalık ergenlik çağında başlıyor ve yaşlanmayı inanılmaz derecede yavaşlatıyor. Tom, 15 yılda yalnızca 1 yaş yaşlanıyor. Yani yaklaşık 1000 yıl kadar yaşıyor.
Kulağa harika gelse de, bu uzun ömür aslında büyük bir yük. 1500’lerde doğuyor ve annesi, çocuğunun yaşlanmadığını gören insanlar tarafından cadı olmakla suçlanıyor. Tom, aşık oluyor ama aşkını yaşayamayarak hayal kırıklıklarıyla dolu bir hayat sürüyor. Bir kızı oluyor ama onunla da doğru düzgün vakit geçiremiyor.
Bu noktada devreye Albatros Cemiyeti giriyor. Cemiyet, bu hastalığa sahip kişilerin güvenliğini sağlamak için onların kimliklerini, yaşamlarını her 8 yılda bir değiştiriyor. Ancak bunun karşılığında büyük bedeller ödetiyor. Yani aslında Tom’un hayatını özgürce yaşamasını engelliyor.
Roman boyunca görüyoruz ki, hayat ne kadar uzun olursa olsun gerçekten yaşanmıyorsa hiçbir anlamı yok. 1000 yıl yaşamak bile insana yetmiyor. Çünkü asıl önemli olan dostlarımız, sevdiklerimiz ve hayatın tadını çıkarabilmek. Tom Shakespeare’den Picasso’ya kadar herkesle tanışmış, ama hiçbiri ona mutluluk vermemiş. Gerçek mutluluk, cesurca yaşamakta.
Kitabın verdiği en büyük mesaj şu: “Kaç ömür gerekir yaşamayı öğrenmek için?” Tom yaklaşık 400 yaşında bunu fark ediyor. Bizimse şimdiden hayatın tadını çıkarmamız gerekiyor.
Benim tek eleştirim, kitabın biraz fazla yetişkinlere yönelik olması. Yer yer küfürlü veya +18 içerikler vardı. Bunlar olmasa da bence mükemmel olurdu. Yazar Matt Haig’in tarzından kaynaklandığını düşünüyorum.
Okuduğunuz için çok teşekkür ederim