2025 22. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2025 04:15
Bazı şairleri anlatması güçtür. Neyzen Tevfik'te bunlardan biri. 1879, Bodrum doğumlu şair, zor bir hayat geçirmiştir. Ömrü alkol bağımlılığı ile geçer. Bundan bir türlü kurtulamaz. Derbeder bir ömür sürer. Uzun süreler tımarhanelerde tedavi görür. Neyzendir. Bir ara doktorlar ney üflemeyi yasak etse de, bırakmadığını görünce tekrar serbest ederler. Bir dönem Cemile Hanım'la evlenir. Kızı Leman üç aylıkken boşanır ve tekrar eski hayatına döner. Han odalarında, otel odalarında yalnız yaşar. Soyadı Kanunu çıkınca Kolaylı ismini alır. Mehmet Âkif Ersoy, yakın arkadaşlarındandır. Mehmet Âkif'ten, Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri alır, o da Âkif'e ney üflemeyi öğretir. Şiirlerinin büyük bir kısmında hiciv vardır. Cehaleti, yobazlığı, dini kendi menfaatleri için kullanan din adamlarını sert bir dille eleştirir. Şiirlerinde küfür çoktur. Yer yer Allah'a isyan edecek kadar bile kendinden geçer. Şiirlerinde Arapça ve Farsça kökenli kelimeler çok olduğundan, bazı şiirlerini anlamak hiç kolay değildir. Bu durumdan kendisi de muzdariptir, fakat kitabın sonundaki sözlüğün bunu biraz olsun telafi edeceğini umar. Diğer yandan, Geçer, Baktım Ağladım, Fuzuli'nin Gazelini Tahmis, İkrarnâme ve Mernuş gibi harika şiirleri de vardır. Kapı Yayınları'ndan çıkan kitap, 323 sayfa.
Bütün ŞiirleriNeyzen Tevfik · Kapı Yayınları · 202435 okunma