2025 87. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2025 17:58
Pınar Kür Asılacak Kadın "ASILACAK İNSAN(SIZ)LIĞIMIZ" !!! Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Türk edebiyatının değerli yazarlarından Pınar Kür'ün yaşanmış gerçek bir olaydan esinlenerek 1979 yılında yayımlanan romanı Asılacak Kadın "Cinsel İçerikli" bulunmasından dolayı yasaklanmıştır. Bu romana cinsel içerikli diyen zihniyetin romandaki hâkim İrfan Faik Elverir karakterinden bir farkı yok! İrfan Faik karakterinden (pardon karaktersizinden!) birazdan bahsedeceğim . İz bırakan bir eser. Acımasız ataerki çarkında ezilen, mağdur, tecavüze ve şiddete uğrasa dahi her zaman suçlu görülen, suçlu çıkarılan tüm kadınların hikâyesi aslında... Pınar Kür bu kitabı yazmak 15 yılımı aldı diyor. Yani "Yazmasaydım olmazdı, delirirdim, çıldırırdım!" denilen edebi eserlerden kendisi... Roman, hasta ruhlu, cinsel sapkınlıkları olan yaşlı bir adamla (Hüsrev Ebruzade) evlenmeye mecbur bırakılan Melek isimli genç bir kızın trajik hayat hikâyesi... Romanda üç bölüm ve üç ana karakter üzerinden ilerliyoruz. Hâkim İrfan Faik Elverir, olayın mağduru Melek ve yalının çalışanının oğlu Yalçın. Ezen-Ezilen-Kurtarıcı üçgeni... İlk iki bölüm bilinç akışı tekniğiyle yazılmış. İlk bölümde davanın baş hâkimi İrfan Faik Elverir anlatıcı... İrfan Faik, Melek'e ve tüm kadınlara "Orospu" gözüyle bakan acımasız erki temsil ediyor. İkinci bölümde anlatıcı olayın mağduru Melek. Melek, ezilmiş, boyun eğmiş, erke, güce başkaldıramayan, sindirilmiş kadınları temsil ediyor. Melek yetimdir ve üvey babasının zoruyla Hüsrev'in yalısında çalışmaya başlar. Sonrasında yalının sahibi Hüsrev ile evlenir. Hüsrev sokaktan, kahveden topladığı adamlarla karısını seviştirir ve kendisi de geçip karşılarına keyifle seyreder. (Yazarken bile sinirleniyorum!) Üçüncü bölümünde ise bilinç akışı tekniği sona eriyor ve yalıda çalışan bir kadının oğlu olan Yalçın'ın olayla ilgili yazılarını, düşüncelerini okuyoruz. Melek'e yardım etmek, onu kurtarmak ister ama o da büyük bir çıkmaza sürüklenir... İlk iki bölüm bilinç akışı tekniğiyle yazıldığı için haliyle birbirinden kopuk gibi görünen iç dökümler hâkim yazıya, asıl son bölümde yani Yalçın'ın yazılarından anlıyoruz olayın nasıl geliştiğini... Kim suçlu? Kim masum? Kim mağdur? Kim haklı? Kim haksız? gibi konularda düşündüren, sorgulatan bir eser. Olaya tanık olan, bilen, gören ve buna rağmen susan herkes suçlu değil mi.!? Olayın tüm çıplaklığıyla anlatılması, kusursuz yazım tekniğiyle beni çok etkileyen bir eser oldu. Kafamıza balyoz gibi vuran eserlerden... Son bölümde Pınar Kür'ün Savunması bölümü de çarpıcı ve vurucuydu: "Mahkemenizin hakkımda beraat kararı vererek, Asılacak Kadın adlı romanım üstündeki yasaklamayı kaldırmanızı talep ediyorum." H. Pınar Kür 11 Şubat 1988 Ayrıca kitaptan uyarlanan aynı isimli 1986 yapımı filmi de var. (Müjde Ar)
Asılacak KadınPınar Kür · Can Yayınları · 202611,8bin okunma