2025 83. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2025 21:58
Mario Vargas Llosa, benim siyasi kimliğiyle yazar kimliğine ayrı ayrı baktığım (bakabildiğim, çünkü romanlarını gerçekten seviyorum) az sayıda yazardan biri. Ancak yazar kimliğinin de hakikaten binbir yüzü var, her kitabında bir başkasıyla karşılaşıyor insan. “Julia Teyze” de bir istisna değil; diktatörler, direnişlerle ilgili o güzel romanları yazan birinden beklenmeyecek kadar eğlenceli ve keyifli bir roman. 1950’ler Peru’sundayız. Okuldan kalan zamanlarında bir radyo kanalına haber hazırlayan, üniversitede hukuk okuyan on sekiz yaşındaki bir gencin otuz iki yaşında dul bir kadın olan yengesinin kardeşine aşık olması konu kısaca. Gencin adı da Mario Vargas. Yazar, bu kitap için kendi hayatındaki gerçeklerden yola çıktıysa da bunun otobiyografik bir roman sayılamayacağını çünkü hayal gücünün de çokça payı olduğunu söylemiş bir röportajında. Nitekim kendisi de kitaptaki baş karakter gibi o yaşlarda yengesinin kız kardeşiyle bir ilişki yaşıyor, hatta evleniyor ama işte kurgunun kalanının birazı gerçek birazı hayal ürünü. Roman, iki koldan ilerliyor: Bir bölüm Mario Vargas’ın on sekiz yaşındaki maceralı gönül ilişkisini okuyoruz, bir bölüm ise onunla aynı radyo kanalına dizi senaryoları kaleme alan ve bunun için günde on sekiz saat çalışan, oldukça renkli ve sıra dışı bir karakter olan senaristin birbirinden enteresan hikayelerini okuyoruz. Çok çalışmanın etkisiyle yavaş yavaş işler rayından çıkıyor üstelik, senaristimizin kafası karıştıkça hikayeler daha da acayip ve komik bir hal alıyor. Biraz da karakterlerini farklı romanlarında okurun karşısına çıkarmayı seven yazarı anımsatan şekilde (misal Llosa’nın ilk kez “Yeşil Ev”de bahsi geçen ünlü Lituma’sı burada da bir hikayede karşımıza çıkıyor), farklı hikayelerdeki karakterler birbirine karışmaya da başlıyor. Bir bölümü baş karakterin macerası nereye varacak diye merakla, takip eden bölümü her defasında daha çılgın bir hal alan hikayeleri eğlenerek okuyorsunuz. Televizyonun henüz olmadığı zamanlarda, insanların radyo dizilerini fanatik bir şekilde takip etmesi gibi o dönem gündelik hayatın nasıl şekillendiğini, dul bir kadına bakış gibi toplumun ahlak yargılarını ve yine satır aralarında siyasetin bunlara sirayet edişini görmek de hoştu. Yazarın en iyi eserlerinden biri değil şüphesiz ama yine de çok güzel bir roman, keyifle okudum. Llosa’yı yakından tanımak ya da eğlenceli bir romanını okumak isteyenlere öneririm kesinlikle.
Julia TeyzeMario Vargas Llosa · Can Yayınları · 2023160 okunma
2.686 Gösterim