2025 6. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2025 21:19
"Asal sayıların bir düzeni var mı, formülü bulunabilir mi?" tarih boyunca matematikçiler tarafından merak edilen, üzerine çalışmalar yapılan sorulardır. Bu kitapta asal sayılarla uğraşan matematikçilere, onların hayatlarından kesintilere, asal sayılarla olan çalışmaların bilime katkılarına değinilmiş. Tarihte bilime büyük katkısı olabilecek çalışmaların bazıları talihsiz bir şekilde gün yüzüne çıkamadan yok edilmiştir. Kitapta bir bölümde Riemann'ın ölümünden sonra hizmetçisinin Riemann'ın odasındaki yayımlanmamış karalamaları temizlediği anlatılmış. Kalan bir kaç çalışması eşine teslim edilmiş. Kalanlar incelenmiş ve düşünülüyor ki eğer hizmetçi odayı temizlemekte bu kadar hevesli olmasaydı, o çalışmalar bilime büyük katkılar sağlayabilirdi. Belki de asal sayıların şifresini çözmüştü, kim bilir? Asal sayıların düzeni; bir ritim , bir dalga , bir müzik oluşturuyor olabilir mi? Kitabı okumaya başladıktan sonra benimde düşünmeye başladığım bir şeydi. Kitapta asal sayılarla yapılan şifrelemeden ve buna benzer bir kaç konudan daha bahsedilmiş. Matematiği seven ve bu tarz konulara merakı olanlar için güzel kitap. Eğer matematiğe pek ilginiz yoksa hiç başlamayın , sizi sıkabilir. Keyifli okumalar.
Bilim
Asal Sayıların MüziğiMarcus Du Sautoy · Ginko Bilim · 20233 okunma