Diriliş beni bir romanın ötesine, kendi iç dünyama doğru bir yolculuğa çıkardı. Tolstoy’un kelimeleri, ağır ama derin bir nehir gibi aktı ve beni kendi geçmişime, hatalarıma, vicdan azabına ve beklenmedik farkındalıklara sürükledi. Kitabı okurken, bir mahkûmun hücresinde yalnızlığı, adaletsizliği ve insan ruhunun kırılganlığını hissettim; ama aynı zamanda kendi kalbimin derinliklerinde bir uyanışı da…
Kitapta anlatılan her adım, her karar, benim kendi yaşamımdaki hataları ve ertelediğim hesaplaşmaları hatırlattı. Kimi zaman bir çocukluk hatırası geldi aklıma; bir yalanın gölgesinde bastırılmış suçluluk duygusu… Kimi zaman da bir yetişkinlik anı; yanlış kararlarımın ardında bıraktığı boşluk ve pişmanlık… Tolstoy’un dili, bu duygulara dokunurken, bana insan olmanın hem acı hem de umut dolu yanını gösterdi.
Ressam gibi tasvir ettiği karakterlerin içsel dünyası, benim kendi vicdanımın aynasına dönüştü. Kitap boyunca bir adım attıkça, kendi içimde de adım attım; yanlışlarla yüzleştim, kayıpları hatırladım, küçük ama gerçek bir değişimin mümkün olduğunu fark ettim. Diriliş, yalnızca karakterin değil, benim de yeniden doğuşum gibiydi; bir tür ruhsal arınma ve öz farkındalık yolculuğu.
Tolstoy’un dünyası sert ama bir o kadar da gerçekti. Adaletin, vicdanın, hataların ve pişmanlıkların ağırlığını hissetmek, bana geçmişimde bastırdığım duygularımı gün yüzüne çıkardı. Kitap bittiğinde, sanki ağır bir yükten kurtulmuş gibi, ama aynı zamanda bir sorumluluk bilinciyle de dolmuş hissettim. İnsan, kendi hatalarını fark ettiğinde, hem kırılır hem de güçlenir; Tolstoy bunu öylesine canlı hissettiriyor ki, karakterlerin acısı, kendi acım halime dönüştü.
En çarpıcı yönlerinden biri de, kitabın bana insan olmanın derinliğini hatırlatmasıydı. Sevgi, nefret, suçluluk, bağışlama… Hepsi bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlıydı ve Tolstoy bunu okura öyle bir hissettiriyor ki, kendi yaşamındaki kırık dökük bağlantıları fark ediyorsun. Bazen geçmişin gölgeleriyle savaşırken, bazen geleceğe dair küçük bir ışık görüyorsun; ve işte o an, dirilişin kendisi başlıyor.
Diriliş, bir roman olmanın ötesinde bir içsel yolculuk ve ruhun aynası. Okudukça, hem kendi hatalarımla hem de kendi direnişimle yüzleştim. Tolstoy’un derinliği, karakterlerin ve olayların ötesine geçerek, bana insan olmanın ne kadar karmaşık, kırılgan ama bir o kadar da dönüştürücü olduğunu hatırlattı. Bu kitap, insanın kendi vicdanıyla hesaplaştığı bir meditasyon, bir içsel diriliş deneyimi gibi.