·180 syf.····Okunma: 26 Ağustos 2025 22:02 Hamlet, yalnızca bir trajedi değil; insan ruhunun derinliklerine inen, karanlıkla ışığın aynı bedende var olabileceğini gösteren bir kitap. Benim için bu eser, sadece bir prensin intikam hikâyesi değil, aynı zamanda hayatın en derin sorularıyla yüzleşme cesareti.
Hamlet’in içindeki çatışmalar, çoğu zaman bizlerin de ruhunda gizli saklı duran o ikilemleri hatırlatıyor: “Yapmalı mıyım, yoksa susmalı mı?” Onun “var olmak ya da olmamak” sorusu, aslında hepimizin kendi içimizde sorduğu bir şeyin farklı kelimelerle dile gelişi.
Shakespeare, Hamlet’in kararsızlığını, öfkesini, aşkını ve çaresizliğini öyle incelikle örüyor ki, bazen kitapta ilerlerken kendi kalbimin de sıkıştığını hissettim. Çünkü Hamlet aslında biraz biziz: babasından kalan adalet duygusunu taşıyan, annesinin seçimleriyle kırılan, aşkı ararken kaybolan ve kendi yolunu bulmaya çalışan biri.
Bu kitap bana şunu düşündürdü: İntikam, adaletle arasındaki o ince çizgide, insanı ne kadar tüketir? Ve insan, kendi kaderinin iplerini gerçekten elinde tutabilir mi?
Kısacası Hamlet, sadece okunup kenara bırakılacak bir eser değil. Kendi içimizdeki gölgeleri, yaraları ve ikilemleri yüzümüze tutan bir ayna. Bitirdiğimde, aslında hâlâ Hamlet’in sorularının içimde yankılandığını fark ettim.