···Okunma: 26 Ağustos 2025 23:37 Jack London - Martin Eden
Kitapları genelde ikinci kere okumam ama Martin Eden beni çok etkilediği için ve aynı duyguları bir daha hissetmek amacıyla tekrar okudum ve yine benzer duyguları tekrar yaşadım. İyi ki tekrardan okumuşum diyorum.
Martin Eden kitabı, yazarı Jack London’ın hayatıyla büyük paralellikler gösteren yarı otobiyografik bir romandır. Anıları, çalışma azimleri, ailesi, aşkı, denizciliği vb. birçok konuda yazar ve karakter birbirine paralelken dünya ve siyasi görüşleri bakımından birbirinden ayrılmaktadır.
Jack London toplumcu ve sosyalist iken, Martin Eden bireyci ve burjuva yanlısı bir karakterdir. London, toplumunu “iyi etmek” isterken Eden ise kendini “iyi etmek” ve sınıf atlamak istemektedir.
Yazarla karakterinin bu zıtlıklarını anlamak ve okurken maksimum keyfi almak için daha önce London’dan başka eserler okunmasını ve yazarın hayatını detaylıca araştırılmasını tavsiye ederim. Yazara direkt bu kitapla başlamak eseri sıkıcı ve anlamsız bulmanıza neden olur, eseri yine de bitirip sevebilirsiniz ama sizin için bir başyapıt niteliğinde bir eser olmaz. Ayrıca kitabın Levent Cinemre çevirisiyle okunmasını tavsiye ederim. Çevirmenin son notları olmasa, yazarın felsefi konuşmalarını anlamazdım ve hangi olayın yazarın hayatında neye karşılık geldiğini öğrenmemiş olurdum.