KİTAP İNCELEMEM
2025 26. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2025 03:01
SODOM VE GOMORE / YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ‘ Sodom ve Gomore , Tevrat’tan aldığımız bilgiye göre Lût ve İbrahim devrinde , Filistin diyarının türlü ahlâk bozukluklarıyla Tanrı’nın gazabına uğramış iki büyük şehridir …’ diye başlıyor roman. Sebebi ise ; İstanbul düşman işgali altındayken , yazara tıpkı bu iki şehir gibi görünmesidir. Romanımızın ana karakterlerinden Leyla ; batılı yaşam tarzına özenen, neredeyse hiçbir daveti kaçırmayan ve yabancı subaylara hayran bir genç kız. Necdet ise ; Leyla’ya çok aşık ancak yüreğinde ikinci bir aşkı ‘vatan’ı olan, milli mücadele fikriyle yanıp tutuşan bir adam.Leyla’nın düşman askerlerine olan yakınlığı Necdet’i çılgına çevirse de,bir türlü Leyla’dan kopamaz. Aşkı ile vicdanı arasında sürekli sıkışıp kalır Necdet . İtilaf Devletleri şehri kuşatmışken , halkın bir kısmının batılılaşma adı altında sürdürdüğü yaşam tarzı,ahlâki çöküş ve yozlaşma yazar tarafından sert bir dille eleştirilmiştir. Kadınların kadınlarla, erkeklerin erkeklerle yaşadığı ilişkiler toplumun değer yargılarının hiçe sayıldığını göstermektedir. Kitap akıcıydı ancak belki okuduğum zamanla alakalı olarak içine çekemedi beni. Hüküm Gecesi romanının devamı niteliğinde olan bu roman;kurtuluşun özenilen alafranga yaşamda değil , Anadolu ‘da verilen mücadelede olduğunu gözler önüne seriyor.
Alıntı
Sodom ve GomoreYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 20246,7bin okunma