2025 20. kitabı
Irina'ya Göre Şeffaflık Yıl 2058, bir bilimkurgu, distopya.. Hayat dijital bir Ağ'ın üzerinde akıp gidiyor. Gerçek hayat ile sanal kimlik iç içe geçmiş durumda.. Geleceğine dair iyimserlik ve güven dijital Ağ'ın kişilere verdiği puanlar ile ölçülüyor. Gelgelelim Ağ'da entelektüel yaşam ikonu olmuş Irina Loubousky adında bir kullanıcı hesabı var. Bir de bu hesabın sıkı takipçisi olup, sanalda kullandığı ismiyle Dyna Rogner.. Kim bunlar? Bunlar için sanal eksende Ağ üzerinde birbirlerini görmeden, birbirlerini kollayıp, dostluklarını yürütmeye çalışan bir ikili diyebilir miyiz? Nihayetinde kitap Camille Lavigne'nin gerçek hayatta bir barda taciz edilmesiyle başlıyor. Barmen kurtarmaya çalışıyor onu. Hemen şikayet etmelisin diyor. Ama Camille sanal dünyadaki itibarını düşündüğünden midir bilinmez tacizciyi şikayette bulunmuyor. Yaşadığı trajediyi atlatması kolay değil, sanal arkadaşı Irina ile paylaşır. Irina ansiklopedik bir yapay zeka gibi yapması gerekenleri onun için bir bir sıralar. Ardından durumu gerçek hayattaki arkadaşlarına izah eder. Neyseki kişilerin deri altına yerleştirilen sanal çipler aracılığıyla suçluya polis arkadaşı Chris kısa sürede ulaşır. Bu esnada kurulmuş örgütler var. İkisine kısaca değinirsem, biri Mutlakağcılar diğeri AMT (Anti-Mutlakağ Timi). Bu örgütlerde neyin nesi? Mutlakağcılar, Ağ'a ve sanal dünyanın çoğalmasına karşıt bir örgüt iken; Anti-Mutlakağ' cılar Tim'i ise Mutlakağcılar'ı takip edip soruşturmalar yürüten bir örgüt.  Peki bu doğrultuda Ağ üzerinde sanal yaşamın gerçek dünyanın önüne geçmesine izin veren Irina ile Dyna Rogner 'ın tarafı ne olacak? Bir de bu ikili gerçek hayatta yüz yüze gelip sorunlarını konuşabilecekler mi yoksa hep böyle iletişimleri sanalda mı devam edecek? Okumanız dileğiyle Güzel Dostlar.. ๑ ◕‿◕ ๑ Gizemli okur
Gizemli yazar
Irina'ya Göre ŞeffaflıkBenjamin Fogel · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023130 okunma