İnsan, gerçekten isterse, sınırlarının ötesine geçebilir. Ama bazen, o geçişin bedeli ağır olur. Her şeyimi verdim; sadece maddi değil, ruhumun parçalarını, gecelerimi, suskunluklarımı, umutlarımı… Hepsini verdim ve geriye kalan sadece bir zekânın enkazıydı. İlk başta fark etmedim; çünkü insan, sevdiği veya değer verdiği şeyin peşinde aklını ve kalbini bilinçsizce teslim edebilir. Ama yıllar geçtikçe anladım ki, sınırları aşmak, bazen sadece cesur olmayı değil, kayıplara katlanmayı da gerektiriyor.
Hatırlıyorum, bir projeye kendimi tamamen vermiştim. Gece boyu çalışır, uykusuzlukla baş eder, her detayı mükemmelleştirmeye çalışırdım. Başkaları belki bunun sıradan olduğunu düşünürdü ama ben kendi sınırlarımı aşıyordum. Tüm enerjimi ve ruhumu o işe koyarken, geriye sadece bedenimin yorgunluğu ve zihnimdeki kalıntılar kaldı. O zaman fark ettim ki, insanın sınırları sadece fiziksel değil, ruhsaldır ve aşmak, bazen yanmış enkazın üzerine yükselmeyi gerektirir.
Ve sonra aşk… Gerçek bir bağın içine kendini tamamen verdiğinde, kalbinin ve zekânın bir parçası karşı tarafa akıp gider. Ben de öyle hissettim. Sevgiyle dolup taşarken, her adımda kendimden bir parça bırakmıştım. Geriye kalan, sadece kendi düşüncelerimin, zekamın ve duygularımın enkazıydı. Ama acıdan doğan bu enkaz, bana aynı zamanda gücün, direncin ve yeniden doğmanın simgesini öğretti. Çünkü insan, sınırlarının ötesine geçmeyi istediğinde, bazen bedel ödemek zorundadır.
Geçmişteki hatıraları düşündüğümde, her kayıp bana bir ders verdi: kendini tamamen vermek cesaret ister, ama kalbinin parçalarını korumayı bilmek de bir sanattır. İnsan gerçekten isterse, sadece sınırlarını değil, acılarını ve yorgunluklarını da aşabilir. Ve işte o enkazdan doğan güç, insana bir kez daha hayatın bütün yükünü taşıyabileceğini hatırlatır.
Şimdi anlıyorum ki, sınırların ötesine geçmek sadece bir eylem değil, bir içsel dönüşümdür. Her şeyi verdiğinde, geriye kalan enkaz, aslında senin kendi gücünü ve direncini yeniden keşfetmen için bir fırsattır. İnsan, isterse sınırlarını aşabilir; fakat o geçişin gerçek anlamı, kaybettiklerinin ve geriye kalan enkazın içinde saklıdır.