Sitem Ediyorum!
2025 14. kitabı
Kitaplara olan güvenimizi sarsan tüm yayınevleri ve okurlara sitem ediyorum. Eskiden yayınevinin ismine bakar, "Bu kitabı bu yayınevi bastıysa belli bir kalitenin üstündedir," derdik. 2009-2010 yıllarında facebook'ta kitap sayfası yönetirdim. O zamanlardan hatırlıyorum, okurlar bir kitabı övüyorsa o kitap gerçekten güzel olurdu. Oysa artık öyle bir dünyada yaşamıyoruz. Artık yayınevleri satışı garanti olan kitapları veya kitlesi olan insanların (yazarların demiyorum, çoğuna yazar bile diyemiyorum) kitaplarını basıyorlar. Okurlar da sosyal medyadan hayran oldukları bu kişilerin kitaplarını müthiş bir taraftarlıkla okuyor, ona göre yorumluyorlar. Sonra ne mi oluyor? Bakıyoruz kitabın kapağına, harika. Hatta kitap ciltli basılmış! Demek ki diyoruz, bu kitapta iş olabilir. Merak edip kitap hakkındaki yorumları okuyoruz, yorumlar kapaktan da harika! Sonra kitabı okuduğumuzda ne görüyoruz? Ne konu derinlemesine düşünülmüş ,ne çelişkiler giderilmiş ne de üsluba dikkat edilmiş. Öyle, dümdüz yazılmış! Eh, en azından bu bize bir şeyi kanıtlıyor. İnsan kitaplarla ne kadar içli dışlı olursa olsun, sosyal medyada kitaplarla ilgili ne kadar paylaşım yaparsa yapsın bunun yazarlığa bir etkisi yok. Yazarlık, bambaşka bir meziyet. Hainin Mührü'ne başlarken bu yüzden beklentimi çok düşük tutmuştum. Ama o da ne! Kitap, beklediğimden çok daha iyi çıktı. Akıcı, merak uyandırıcı, hatta biraz bağımlılık yapıcı. Bu güzel kitabı bu güne kadar bekletmemin ana sebebi de yukarıda saydığım etkenlerdi. İşte, ben yayınevlerine ve okurlara tam olarak bu yüzden kızgınım. Eskisi gibi güvenip alabileceğimiz yayınevleri yok, eskisi gibi objektif okurlar da yok. Bu da gerçekten güzel kitapların arada kaybolmasına sebep oluyor. Yorum yaparken lütfen objektif olun sayın okurlar. Ben bir yazarım ve kitabımı herkesin ama herkesin objektif şekilde yorumlamasını isterim. Kitabımın 1000kitap sayfasında düşük puan da görsem, yüksek puan da görsem; övgü de görsem, taşlama da görsem çok mutlu olurum. Demek ki, derim, yorumu yapan kişi kitabımı dikkatle okumuş ve iyi/kötü eleştirmeye değer bulmuş. Lütfen objektif olalım, diğer okurları yorumlarımızla yanıltmayalım.
Hainin MührüÖvgü Deveci Safi · Perseus Yayınevi · 2024436 okunma