Kısa ve öz kitaplardan
2025 43. kitabı
Öncelikle yazarımızdan bahsedelim. Kitabın yazarı Ethem Nejat, milliyetçi eğitimci-yazar ve komünisttir. Kendisi TKP kurucularından da olup, partinin ilk genel sekreteridir. Kitabımızın ana kaygıları da; Türklük, İslamiyet ile milliyet arasındaki bağ, çağdaş bir toplum yaratma ihtiyacı, ziraat ve okullardır diyebilirim. Kitapta eleştirilen başka bir konuyu da ayrıca eklemek istemekteyim: halkın memuriyet sevdası. Özellikle köylerden şehirlere kadar insanların tek hayalinin memur olmak olması. Yazar, bunun büyük bir yanılgı olduğunu, asıl ihtiyacın ticaret, ziraat ve sanayiye yönelmiş girişimciler, üreticiler olduğunu söylüyor. Eğer bu alanlarda yetişmiş insanlar olmazsa milletin başka milletlerin ekonomik esiri olacağını vurguluyor. Görünüşe göre bu memuriyet sevdası eski zamanlarda bile ülkede varmış. Kısaca eser, Türk milletinin kalkınması için çalışkanlık, üretim, ilim ve ahlakın bir araya gelmesi gerektiğini de ayrıca savunuyor. Yazar, tembellik, cehalet ve memuriyet hevesini toplumun en büyük hastalıkları olarak gördüğünü de güzelce açıklamış bence. Son olarak, Kitapta hem orijinal metin hem de sadeleştirilmiş metin bulunmakta; bu çok hoşuma gitti. Kısa ve dolu dolu bir kitaptı.
İnceleme
Türklük Nedir ve Terbiye YollarıEthem Nejat · Kaynak Yayınları · 20253 okunma