2025 19. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2025 18:35
Kitapta köleliğin ve insan ticaretinin yaygın olduğu bir dönem anlatılır. Kafkasyalı küçük bir kız olan Dilber, cariye olarak satıldığı evlerde türlü zorluklarla karşılaşır. Yaşının küçüklüğü ve köle oluşu nedeniyle sürekli hor görülür, ağır koşullar altında yaşamak zorunda kalır. Bir süre sonra maddi sıkıntılar nedeniyle başka bir eve satılır. Bu evde, resim ve sanata düşkün olan Celal Bey ile yolları kesişir. Celal Bey zamanla Dilber’e farklı bir gözle bakmaya başlar. Fakat dönemin toplumsal yapısı ve ailelerin beklentileri bu duyguların önünde büyük bir engel oluşturur. Hikaye, iki gencin yaşadığı imkânsızlıklar üzerine şekillenir. Kitap genel olarak güzeldi fakat betimlemeler bana biraz ağır geldi. Cümlelerin çok uzun ve yoğun olması bazı bölümleri birkaç kez okumama neden oldu. Konusu etkileyici olsa da betimlemelerin daha sade olması, eserin akıcılığını artırabilirdi. Yine de, yazarın toplumsal bir yaraya dikkat çekmesi ve bu konuyu dramatik bir şekilde işlemesi, romanı değerli kılıyor.
SergüzeştSamipaşazade Sezai · İş Bankası Kültür Yayınları · 202256,5bin okunma