·206 syf.····Okunma: 30 Ağustos 2025 23:21 Duygu Asena’nın Aslında Aşk da Yok adlı eseri, Türkiye’de aşk ve kadın-erkek ilişkileri üzerine kaleme alınmış en tartışmalı romanlardan biri olarak öne çıkıyor. Kitap, yalnızca bireysel bir aşk hikâyesini anlatmakla kalmaz; aynı zamanda toplumun kadınlara biçtiği rollerin ve aşk adı altında gizlenen bağımlılıkların sert bir sorgulamasını yapar.
Eserin en dikkat çeken yanı, aşkı romantik ve idealize edilmiş bir duygu olmaktan çıkarıp, toplumsal beklentilerle şekillenen bir yanılsama olarak sunmasıdır. Asena, aşkın aslında özgürleştirmekten çok, kadınları zincirleyen bir duyguya dönüştüğünü ileri sürer. Bu yönüyle eser, feminist edebiyatın Türkiye’deki önemli örneklerinden biri sayılabilir.
Benim kişisel okuma deneyimimde, kitabın dili zaman zaman oldukça keskin geldi. Yazarın sorgulamaları yer yer insanı rahatsız edecek kadar doğrudan; ama bence zaten Asena’nın amacı tam da buydu. “Aşk yok aslında” dediğinde, insanın içinde küçük bir isyan yükseliyor: Çünkü aşkı hayatının merkezine koymuş biri için bu iddia oldukça sarsıcı. Ancak düşündükçe Asena’nın haklılık payı olduğunu fark ediyorsunuz. Birçok ilişkinin sevgi ya da özgür iradeden çok, alışkanlık, korku ya da toplumsal baskılarla sürdüğünü görmek zor değil.
Eleştirel açıdan baktığımda, eserin güçlü yönü, kadınların duygusal dünyasını toplumla birlikte okumaya çalışması. Fakat zayıf yönü, zaman zaman fazla genelleyici olması. Her ilişkinin aynı kalıba girdiğini söylemesi, aşkın çeşitliliğini ve bireysel farklılıkları göz ardı ediyor gibi. Ben kitabı okurken bazı kısımlarda “Evet, Asena haklı” dedim, ama bazı kısımlarda da “Hayır, bu kadar kesin çizgilerle çizilemez” diye düşündüm. Bu açıdan eser hem düşündürücü hem de tartışmaya açık.
Sonuç olarak, Aslında Aşk da Yok, okuyucusuna basit bir aşk hikâyesi sunmaktan çok daha fazlasını vaat eden, insanı rahatsız eden, provoke eden bir kitap. Bence Duygu Asena’nın asıl başarısı, okurunu kendi ilişkilerini, aşk anlayışını ve hatta özgürlüğünü yeniden sorgulamaya itmesinde yatıyor.