-Kendime not-
2025 5. kitabı
Henüz kitaba başlamadan önce bu denli derin ve karmaşık olduğunu tahmin etmediğim bir eser oldu. Bütünsel olarak anlamadığım ve başa döndüğüm o kadar bölüm oldu ki, ismi gibi gözüktüğü kadar kolay olmayan bir kitap olduğu kanaatindeyim. Farabi mutluluğu tanımlarken o kadar yoğun soyut bir dille anlatıyor ki bu kitabın benim idrak seviyemde olmadığını düşündüğüm anlar yaşadım. Tabii okuma zorluğunun yanı sıra içeriğinde de dönemsel farklılıklar olması sebebiyle günümüzle tam olarak örtüşmediğini düşünüyorum. Çünkü Farabi mutluluğun kazanılmasını genel çerçevede evrensel ve tek tip bir yol gibi anlatırken bireysel farklılıkların önemini ihmal ettiğini düşünüyorum. Bu tek tip yolun ise bireysel haz ve tatmini dışında insanın varoluşsal amacına ulaşmasında olduğunu anlatıyor. Kitap sadece birey üzerine yoğunlaşmıyor keza mutluluğa giden yolda erdemli toplumların olmasını bir gereklilik olarak görüyor. Birey ancak erdemli bir toplumda iyi yasalar çerçevesinde adaletli yöneticiler bünyesinde bu mertebeye ulaşacağını söylüyor. Zor bir kitaptı anlamaya çalıştım fakat ne kadarını anladım bunu ancak kitabı anlayan biri bana söyleyebilir.. İyi okumalar dilerim
Düşünce
Mutluluğun KazanılmasıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20245,4bin okunma