2025 17. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2025 12:09
• İbni Haldun, 1332 yılında Tunus'ta doğar. Vail ibn Hucr (ra) isimli sahabinin torunudur. Ailesi, önemli bir siyasi ve entelektüel güce sahip Berberi kabilesi Beni İyyad'a mensuptur. • 1348 yılında yaşanan veba salgını nedeniyle henüz genç yaşta iken bütün ailesini kaybeder. Bu olay , İbni Haldun için dönüm noktasıdır. • Mukaddime'yi yazma nedenleri 1) Arap toplumundaki bölünmüşlük, gücün dağılması 2) Veba salgını 3) O güne kadar yazılmış tarih kitaplarına eleştiri, daha iyisini yazma düşüncesi. • Müslümanların tarihe bakışındaki problemler, siyasetteki bölünmüşlük ve veba salgınının toplumu perişan etmesi İslam toplumunu yok olma ile karşı karşıya getirmiştir. Bunu gören İbni Haldun, bu yok olmaya karşı fikri bir mücadeleye girmiş; toplum, felaket başına gelmeden önce önlem alsın diye bu eserini yazmıştır. •Mukaddime, İbni Haldun'un Kitâbu'l-İber adlı daha geniş bir tarih eserinin ilk cildidir. Mukaddime'yi yazmada başarılı olmuş, lakin tarih yazımında istediği başarıyı elde edememiştir. • Eser, yazıldığı dönemden beri birçok dile çevrilmiş ve dünya çapında büyük bir saygınlık kazanmıştır. • Mukaddime, aynı zamanda sosyolojinin ilk sistematik çalışması olarak kabul edilir.
Mukaddimeİbn-i Haldun · Ensar Neşriyat · 20221,728 okunma