"Yüzerken çok uzaklara açılma
Çünkü kurtuluş sahildedir." Sy 1006
* Büyük Arap düşünürü İbni Haldun (1332-1406), daha önce dünya tarihinde hiç kimsenin yazmadığı, yazmaya cesaret edemediği ya da sahtesiyle gerçeği ayırt edip kılı kırk yararak böyle bir eseri ortaya çıkarttığı için kendisini ne kadar övsek yine de az kalır.
Öncelikle Mukaddime'nin İbn-i Haldûn'ün tabiriyle ne anlama geldiğine bakıp ardından bu kapsamlı eserin içeriğine geçelim.
Mukaddime, yazarının değişiyle tam olarak "İnsanın Toplumsal Yaşamının Niteliği Üzerine" anlamına gelmektedir. Alt başlık olaraksa "Evrensel Tarih Üzerine Konuşmalar" olabilir.
Kitabın türü olaraksa aklınıza gelebilecek bütün yazı türlerinin birleştiği bir ortak kitap olarak düşünebilirsiniz.
* ɪ̇ʙɴ-ɪ ʜᴀʟᴅᴜ̂ɴ ᴇꜱᴇʀɪɴɪ ʙɪʀ ɢɪʀɪꜱ̧ ᴠᴇ ᴜ̈ᴄ̧ ᴋɪᴛᴀᴘ ᴏʟᴀʀᴀᴋ ʙᴏ̈ʟᴜ̈ᴍʟᴇᴍɪꜱ̧.
Giriş: Tarih biliminin en çarpıcı değerini, saygınlığını işlemektedir, tarihçilerin çeşitli yöntemleri üzerine yorumlar getirmekte ve yanlışlarını ortaya koymaktadır.
Birinci Kitap: Uygarlığa ve onun ayırt edici çizgilerine ayrılmış; krallık - hükümdar- iktidar (mülk), yönetim (sultân), kazanç getiren eylemler, yaşamı kazanma yolları, sanatlar ve bilimler, tüm bu kurumların nedenleri ve güdüleri ile birlikte kapsamlı bir şekilde ele alınmış.
İkinci Kitap: Dünyanın yaradılışından günümüze kadar Arap ırkları ve hanedanları (hükümdar ocakları) ve bu bölümde Arapların çağdaşı milletlerin ve ünlü hanedanlarının sözü ediliyor. Nebatiler, Suriyeliler, Persler, İsrailliler, Kiptiler, Yunanlar, Bizanslılar (Rûm) ve Türkler.
Üçüncü Kitap: Berberilerin ve onların gruplaşmalarından birinin, yani Zenet'lerin tarihini içerir, kökenleri, ırkları, Mağrib'in hükümdar iktidarları, ve hanedanları ile birlikte geniş kapsamlı ele alınmış.
* İbn-i Haldûn neredeyse kendi çağında