Sanki kendi iç dünyamın katmanlarını bir bir açan bir rehberle karşı karşıya kalmış gibi hissettim. Kohut’un yazdıkları, bir yandan psikolojinin karmaşık teorilerini aktarırken, diğer yandan bana kendi içsel boşluklarımı, kırılgan yanlarımı ve uzun zamandır göz ardı ettiğim ihtiyaçlarımı fark ettirdi. Kitabı elimde tutarken, geçmişimdeki eksik veya yarım kalmış ilişkileri, çocukluğumdan bu yana içime attığım duygusal parçaları düşündüm. Her sayfa, kendi ruhumla bir tür hesaplaşmaya dönüşüyordu ve bunu yaparken yalnız olmadığımı hissettiriyordu.
İnsanın kendi kendine uyguladığı şefkati, kendi içsel dünyasına verdiği değeri ve eksik parçaları tamamlama ihtiyacını anlatıyor. Ben kendi hayatımda çoğu zaman güçlü görünmeye çalışırken, aslında kırılganlığımı bastırdığımı fark ettim. Kohut’un anlatımı bana, kırılganlığın sadece bir zayıflık değil, aynı zamanda büyümenin, kendini yeniden inşa etmenin ve olgunlaşmanın bir kapısı olduğunu gösterdi. Kendi eksik parçalarımı, kendi hatalarımı, geçmişin acılarını gözlerimle görür gibi oldum; bazen hüzünlendim, bazen rahatladım ve bazen de umut dolu bir anlayışla dolup taştım.
Kendiliğin yeniden yapılanmasının yalnızca bir psikolojik süreç değil, bir hayat yolculuğu olduğunu hissettim. Kohut, teorilerini öyle bir derinlik ve incelikle sunuyor ki, okudukça kendi benliğimin karmaşasını anlamaya başlıyorum. Sanki uzun süredir susmuş bir ses, benim için konuşuyor ve bana diyor ki; “Kendi değerini bilmek, kırılganlıklarını kabul etmek ve eksik parçalarını tamamlamak, seni güçlü kılacak.” Bu cümleler, bir terapi seansı gibi içime işliyor ve kendi içsel dünyamla daha derin bir bağ kurmamı sağlıyor.
Her insanın kendi geçmişi, kendi kırılganlıkları ve kendi eksik parçaları vardır. Bu kitap bana, eksik kalan parçaları görmenin ve onları onurlandırmanın, yaşamın bütünlüğünü sağlamak için ne kadar önemli olduğunu öğretti. Kohut’un sözleri, ruhuma dokunurken, aynı zamanda kendi geçmişimle yüzleşmemi sağladı; hatalarımı, acılarımı ve bazen yanlış seçimlerimi yeniden anlamlandırdım. Kendiliğin yeniden yapılanması, yalnızca kendi içsel dünyamda bir yolculuk değil, aynı zamanda hayatı daha bilinçli ve değerli yaşama fırsatı sundu.
Bana kendi kendime uygulayabileceğim bir şefkat ve anlayış biçimi gösterdi. Artık hatırlıyorum ki, insan kırılganlığıyla, acılarıyla ve geçmişiyle bir bütün; ve bu bütünlüğü kabul etmek, kendini yeniden yaratmanın en gerçek yolu. Kitap, zihnimi, kalbimi ve ruhumu aynı anda etkileyen bir yolculuk sundu; bitirdiğimde ise yalnızca bilgiyle değil, hislerle ve farkındalıkla dolup taşmıştım.