Abdürrezzâk es-San‘ânî’nin el-Musannef Adlı Hadis Eserinin Detaylı İncelemesi
Abdürrezzâk es-San‘ânî’nin el-Musannef fi’l-hadîs adlı eseri, İslâm hadis literatürünün en erken ve en kapsamlı derlemelerinden biri olarak kabul edilir. Bu inceleme, eserin tarihî arka planını, yazarın hayatını, derlenme sürecini, yapısını, içeriğini, İslâmî ilimlerdeki yerini, eleştirileri ve modern baskılarını ele alarak, eserin önemini sistematik bir şekilde ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Eser, hadis tedvin döneminin özelliklerini taşıyan bir külliyat olup, fıkıh mezheplerinin teşekkülünden önceki döneme ışık tutmasıyla dikkat çeker.
Yazarın Hayatı ve İlmi Arka PlanıAbdürrezzâk b. Hemmâm b. Nâfi‘ es-San‘ânî, 126/743-744 yılında Yemen’in San‘a şehrinde doğmuş, 211/827 yılında aynı şehirde vefat etmiştir. Ailesi kölelikten azad edilmiş bir köken taşır; babası Hemmâm, Yemen valisi Ebû Hureyre’nin azadlısı olarak bilinir. İlk eğitimini aile çevresinde alan Abdürrezzâk, on sekiz yaşında Yemen’e gelen İbn Cüreyc’ten hadis tahsiline başlamış, yirmi yaşından itibaren Hicaz, Şam ve Irak gibi ilim merkezlerine seyahat ederek dönemin önde gelen âlimlerinden ders almıştır. Hocaları arasında Ma‘mer b. Râşid (yaklaşık sekiz yıl yanında kalmış ve on binden fazla hadis yazmıştır), Süfyân es-Sevrî, Süfyân b. Uyeyne, Mâlik b. Enes, Evzâ‘î ve Ebû Hanîfe gibi isimler yer alır.
Bu seyahatler sırasında hem hadis hem de fıkıh ilmini derinleştirmiştir.Abdürrezzâk, “el-hâfızu’l-kebîr” (büyük hâfız), “allâme” (her şeyi bilen), “şeyhü’l-İslâm” ve “muhaddisü’l-vakt” (zamanının hadisçisi) gibi unvanlarla anılır.
On yedi bin hadisi ezbere bildiği rivayet edilir ve hadislerini yazılı kaynaklardan rivayet etmeye özen gösterirdi. Ömrünün son yıllarında gözlerini kaybetmiş olması, bazı rivayetlerinin zayıf kabul edilmesine yol açmıştır.
Öğrencileri arasında Ahmed b. Hanbel, Yahyâ b. Maîn, Alî b. Medînî, İshâk b. Râhûye ve Züheyr b. Harb gibi büyük muhaddisler bulunur; hatta bazı hocaları (Süfyân b. Uyeyne ve Mu‘temir b. Süleyman) ondan hadis rivayet etmiştir.
Eserlerinde, hadis ilminin yanı sıra tefsir ve fıkıh alanlarında da katkı sağlamıştır.
Eserin Tarihçesi ve Derlenme Süreci
el-Musannef, hadis tedvin döneminin (II./VIII. yüzyıl) ürünlerinden biri olup, Abdürrezzâk’ın 144-153/761-770 yılları arasında kaleme aldığı tahmin edilir. Ahmed b. Hanbel ve Yahyâ b. Maîn’in 200/815-816’dan önce Yemen’e giderek ondan hadis öğrenmeleri, eserin bu tarihten önce hazır olduğunu gösterir. Eser, uzun süre kayıp kabul edilmiş, ancak XX. yüzyılda yeniden keşfedilerek yayımlanmıştır.
Derlenme süreci, Abdürrezzâk’ın hocalarından aldığı rivayetlere dayanır; özellikle Ma‘mer b. Râşid’in *el-Câmi‘*i, eserin önemli bir kısmını oluşturur. Rivayetlerin çoğu semâ (dinleme) yoluyla alınmış olup, münâvele (verme), mükâtebe (yazışma) ve vicâde (bulma) yöntemleri sınırlıdır. Abdürrezzâk, her duyduğu hadisi almamıştır; örneğin Hemmâm b. Münebbih’in eṣ-Ṣaḥîfe’sinden sadece otuz iki hadis seçmiştir. Hadis kabul şartlarında amel edilen ve güvenilir rivayetlere öncelik vermiştir.Eserin orijinal nüshası kaybolmuş olsa da, yaklaşık %90’ı İshâk b. İbrâhîm ed-Deberî’nin rivayetiyle günümüze ulaşmıştır. Bu rivayet, yazılı bir metne dayanır ve Abdürrezzâk’tan icâzet (izin) alınmıştır. Ayrıca, eserde Ma‘mer b. Râşid’in Kitâbü’l-Meġāzî’si (Peygamber’in seferleri) de yer alır, ki bu kısım 747 tarihli bir nüshaya dayanır.
Yapısı ve İçeriği
el-Musannef, musannef türünün erken örneklerinden biri olup, hadisleri fıkıh bablarına göre sınıflandırır. Otuz bir bölümden (kitâb) oluşur ve birinci baskısına göre 2133 bâb içerir. Toplam 21.033 rivayet bulunur, ancak mükerrerler ve uygunsuz kısımlar çıkarıldığında yaklaşık 18.000’e iner. Dört bini merfû (Peygamber’e nisbetli) olmak üzere mevkûf (sahâbe sözü), maktû‘ (tâbiîn sözü), müsned, mürsel ve münkatı‘ rivayetler yer alır. Münekkitlerin mevzû (uydurma) saydığı hadis sayısı çok azdır; Ebü’l-Ferec İbnü’l-Cevzî’nin tenkitleri, Ebü’l-Hasen İbn Arrâk tarafından reddedilmiştir.
Yapıda belirli bir tertip metodu izlenmez:
Hadisler bâb içinde karışık yer alır, bir bâbın son hadisi hangi şeyhten geliyorsa sonraki bâbın ilki genellikle aynı şeyhtendir. Bölümler arasında benzerlikler vardır; örneğin “Kitâbü Ehli’l-kitâb” ve “Kitâbü Ehli’l-kitâbeyn” benzer olsa da muhteva ve rivayet tekniği farklıdır. “Kitâbü’l-Meġāzî” bölümü, İbn Şihâb ez-Zührî’nin Ma‘mer rivayetiyle bir nüsha izlenimi verir ve eserin en özgün kısımlarındandır. İçerik, hadis, fıkıh, siyer, tefsir, ahlâk, tarih ve biyografi gibi konuları kapsar; yaklaşık 16.000 rivayet hocalarından (Ma‘mer, İbn Cüreyc, Sevrî vb.) alınmıştır. Eser, Sahîh-i Buhârî ve Müslim gibi sonraki derlemelere kaynaklık etmiş, Buhârî 110, Müslim 409 hadisini buradan almıştır.
İslâmî İlimlerdeki Yeri ve Önemi
el-Musannef, hadis ilminin gelişiminde dönüm noktasıdır; tematik düzenlemesiyle “hadis ansiklopedisi” olarak nitelendirilir ve Sahîh Sitte’den (Buhârî, Müslim vb.) daha erken ve kapsamlıdır. İmam Mâlik’in Muvatta’sından daha geniştir (yaklaşık 21.000 hadis). Fıkıh mezheplerinin teşekkülünden önceki dönemi yansıtır, bu yüzden erken İslâm tarihi ve hukukî uygulamalar için vazgeçilmez kaynaktır.
Etkisi,
Kütüb-i Sitte ve diğer eserlerde görülür; örneğin Sunen-i Ebû Dâvûd, Tirmizî ve İbn Mâce gibi kitaplar buradan iktibas yapmıştır.Batılı araştırmacı Harald Motzki, eseri I. hicrî yüzyıla ait otantik hadislerin kaynağı olarak değerlendirir (Journal of Near Eastern Studies, 1991). İmam Buhârî, Abdürrezzâk’ın kitaptan rivayetlerini en sahîh kabul ederken, göz kaybı sonrası hafızadan rivayetlerini zayıf bulur.
Eser, hadis tenkidi ve isnad analizlerinde temel referanstır; mursel hadisler gibi özel konuları inceleyen çalışmalar (örneğin Cuma namazı bâbındaki mursal hadisler) esere dayanır.
Eleştiriler ve Tartışmalar
Abdürrezzâk, hadis ilmindeki güvenilirliğine rağmen eleştirilmiştir. Abbas b. Abdülazîm el-Anberî onu yalancılıkla itham etmiş, ancak bu görüş genel kabul görmemiştir.
En önemli itham, Şiîlik’tir: Hz. Alî’ye muhabbeti ve Ehl-i Beyt’in faziletine dair rivayetleri nedeniyle (örneğin Muâviye’den bahsedilmesini meclisin kirlenmesi olarak görmesi) Şiî eğilimli sayılmıştır. Ancak Ahmed b. Hanbel, ondan Şiîlik lehine bir şey duymadığını, Yahyâ b. Maîn ise hadislerinin terk edilemeyeceğini belirtir.
Modern araştırmalar (örneğin ISSP çalışmaları), bu ithamın temelsiz olduğunu, erken dönem Müslümanlarda Hz. Alî sevgisinin yaygın olduğunu vurgular. Eserde zayıf rivayetler olsa da, genel otantikliği kabul edilir; İbnü’l-Cevzî’nin mevzû saydığı hadisler reddedilmiştir.
Modern Baskılar ve Çalışmalar
Eser, Habîbürrahmân el-A‘zamî tarafından tahkik edilerek 1971-1975’te Beyrut’ta 11 cilt olarak basılmış, 1983’te 12. cilt (fihrist) eklenmiştir. Diğer baskılar arasında Dârü’t-ta‘sîl (12 cilt) ve Ocak Yayıncılık (12 cilt, Türkçe tanıtımlı) yer alır. İngilizce çeviriler sınırlıdır; Sean Anthony’nin The Expeditions (2015) adlı çalışması, Kitâbü’l-Meġāzî’yi içerir.
Akademik çalışmalar arasında Motzki’nin makalesi, mursel hadis analizleri ve PDF tabanlı incelemeler (örneğin Academia.edu’daki Cuma bâbı çalışmaları) öne çıkar.
Sonuç
el-Musannef, Abdürrezzâk es-San‘ânî’nin hadis ilmine bıraktığı en değerli mirastır; erken İslâm’ın otantik sesini yansıtır ve tematik yapısıyla sonraki nesillere ilham verir. Eleştirilere rağmen, güvenilirliği ve kapsamı onu vazgeçilmez kılar. Bu eser, hadis ve fıkıh öğrencileri için temel kaynak olup, İslâmî ilimlerin tarihî katmanlarını anlamada kritik rol oynar. Modern araştırmalarla değeri artmaya devam etmektedir.