·104 syf.····Okunma: 31 Ağustos 2025 18:00 Kitaba Enfield ve Utterson adında iki karakterin ne kadar birbirinden zıt olduğu ama bir o kadar da iyi dost olduğuna değinilerek başlanmıştır. Kitabın ana karakterleri olan Dr.Jekyll ve Bay Hyde ise bu iki arkadaşın tanıdığı kişilerdir. Enfield Utterson’a Bay Hyde’ı tarif ederek şahit olduğu bir cinayeti anlatır ve bu cinayet üzerinden Bay Hyde’ın ne kadar acımasız, kötü bir insan olduğunu anlamamızı sağlar.
Utterson’un ise aklı başka bir şey ile meşguldür. Dostu Jekyll tüm mirasını başına bir şey geldiği takdirde Bay Hyde’a bıraktığını yazmıştır. Aklını karıştıran mevzu da budur görece iyi eğitim almış, varlıklı bir aileden gelen, güzel bir mesleği olan başarılı Dr.Jekyll neden tüm mirasını hiç tanımadığı Bay Hyde’a bırakmıştır.
Utterson bu karmaşıklığı çözmeye çalışırken Bay Hyde ve Dr Jekyll‘a ait olan iki mektup eline geçer ve bu iki mektuptaki bazı karakterler dışında yazar oldukça birbirine benzerdir bunun üzerine içinde bir şüphe uyanır. Doktorun hizmetçisi artık doktoru tanıyamadığını evden hiç çıkmamasına rağmen boyunun bile kısaldığını söyler. Utterson ise vasiyetname yüzünden Bay Hyde’ın doktoru öldürdüğünü düşünür. Doktorun evine girdiklerinde ise bir mektup ve Bay Hyde’ın cansız bedeniyle karşılaşırlar.
Doktor mektupta her şeyi anlatmıştır bir insanın içinde iyi ve kötü olmak üzere iki karakterin yer aldığını ve bazen bu karakterlerden birinin gizli kalıp diğerinin ise daha baskın geldiğini söylemektedir.
Bu yüzden de kendi içerisinde gizli olan kötücül karakteri ortaya çıkarmak üzerine laboratuvar ortamına girer ve bir karışım hazırlar . Hazırladığı bu karışım sayesinde istediği zaman Bay Hyde’a dönüşür ve çeşitli cinayetler işlemeye başlar. Bu cinayetlerden her ne kadar Bay Hyde zevk alsa da tekrar Jekyll bedenine döndüğünde bu pişmanlığı dibine kadar yaşadığını görür ve her zaman iyinin kazanması onu daha da üzer. Bir müddet sonra artık istediği zaman Jekyll bedenine dönemeyeceğini fark eder yani kötülük giderek onu ele geçiriyordur. Bay Hyde artık kontrol edilemez bir noktaya gelmiştir. Bir gün Jekyll bedenine döndüğünde bir mektup yazmaya ve tüm olan biteni anlatmaya karar verir çünkü bir daha ne zaman Dr. Jekyll olacağını bilemiyordur. Jekyll yaşanan bu cinayetlerden oldukça pişmandır ve çektiği vicdan azabı onu intihara sürükler. Mektubunda her şeyi anlattıktan sonra kendi yaşamına son verir.
Özetle yazar bize kitabında bir insanın içerisinde bastırılmış duyguların kontrol altına almadığı durumuda işlerin çığırından çıkabileceğini; kişiler ve çevre için ne kadar tehlikeli bir durum oluşturabileceğini açıklamış, oluşturduğumuz iyi veya kötü personalarda yaşanan kimlik çatışmasının bir insana nasıl hükmedeceğini göstermiştir.
Ne kadar iyi bir insan olursak olalım içimizdeki kötülüğe bir kez olsun fırsat verdiğimizde bir daha eskisi gibi iyi olma şansını tamamen kaydediyoruz. Hayatın ipleri artık kötücül yanımızda oluyor. Kötülük ise kontrol edilemez bir şekilde giderek kendini var ediyor. Tıpkı kitaptaki gibi.