·495 syf.····Okunma: 25 Ağustos 2025 11:36 Reşat Nuri Güntekin’in kalemini çok sevmeme rağmen ve daha önce dört kitabını (Dudaktan Kalbe, Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Acımak) okumuş olmama rağmen bu kitabını okurken o kadar çok sıkıldım ki anlatamam. Büyük bir hevesle başladım bu kitaba ve Reşat Nuri’nin çoğu kitabı televizyona uyarlandığı için Kavak Yelleri kitabında da Deniz, Aslı, Efe ve Mine’yi okuyacağım zannettim ama yanılmışım… Bende en büyük hayal kırıklığı bu oldu zaten.
Sonra dedim tamam sıkıntı yok, karakterler değişik olabilir ama Reşat Nuri yine çok güzel bir kitap kaleme almıştır, başladım okumaya. Okudum, okudum, ilk 100 sayfada kitabın içine tam giremedim sonradan açılacak diye düşündüm ama maalesef olmadı. Kitabı okurken o kadar sıkıldım o kadar bunaldım ki zor bitirdim.
Kitabın genel konusu şu: mezun olmuş bir doktorun Anadolu’daki hayatı sonrasında da İstanbul’daki hayatı anlatılıyor. Aslında ilgimi çeken bir konu olabilirdi fakat bence işleniş kötüydü. Kitabın içine o kadar çok karakter dahil oldu ki resmen doktorun göz ucuyla bile baktığı bir kişinin bütün hayatı hikayesini okuduk. Yan karakterler için bu kadar detaya gerek var mıydı bilmiyorum. Sadece doktorun hayatına, onun yaşadıklarına, onun yaptıklarına odaklansaydık ve onları okusaydık belki bu kadar sıkılmazdım. Yan karakterlerin hikayeleri de ilgi çekici olabiliyor fakat bu kitapta çok fazla başka karakterler vardı ve bence hikayeleri de hiç ilgi çekici değildi.
Ben kitabı okurken şunu fark ettim ki bir amaç yok kitapta, yani ne anlatmak istiyor ne amaçla yazılmış hiçbir şey anlamadım. Reşat Nuri’nin kalemini sevmeme rağmen bu kitabını zor bitirdim. Bundan önce okuduğum kitabı ‘Acımak’tı ve resmen bitmesin isterken ve bittiğine üzülürken ‘Kavak Yelleri’nin bittiğine sevindim. Bir ‘ohh’ çektim ki bitince sormayın! Kitapları yarım bırakmayı da sevmediğim için sonuna kadar direndim okudum, hani belki sonlara doğru güzelleşir bir şeyler olur bir olay olur diye ama maalesef o da olmadı. Sonuç olarak kitabı hiç beğenmedim. Bazı kitaplar için bana hitap etmedi işleniş güzel konu güzel ilgisini çekenler okuyabilir diye tavsiyede bulunuyorum ama bu kitap için maalesef tavsiyede bulunmayacağım. Çünkü gerçekten ilgi çekebilecek bir şey yok. Hani şöyle şöyle bir konu anlatılıyor, kitaptaki olaylar böyle böyle bu tarz şeyler ilgisini çekebilir diyebileceğim bir konu ve olay yok ki bu da anlatımdan kaynaklı…
Okurken üzüldüğüm bir kitap oldu çünkü dediğim gibi büyük beklentilerle başlamıştım. Olsun, nasip, her kitabı seveceğiz diye bir kural yok biliyorsunuz. Çok çok sevdiğimiz bir yazar bile olsa bazen bazı kitapları bize hitap etmiyor bunlar çok normal şeyler, ben kitabı tavsiye etmiyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim, başka kitaplar için!