2025 11. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2025 17:56
KESİNLİKLE BAYILDIM. Şahsen olaya değil kişiye odaklanan romanları daha çok severim Bü yüzden okurken seveceğimi biliyordum. Konu Sabahattin Ali olunca az çok eserin nasıl bir havada biteceği ne tarzda olacağı anlaşılıyor ama üst düzey bir kitap kesinlikle. Eserde en beğendiğim şeyler karakter analizleri ve tutarlılık oldu. 3 ayrı karaktere yazılan uzun monologlar, iç konuşmalar hem teknik açıdan hem de içerik olarak çok başarılı ve karakterler gerçekten yaşamış ve biraz çok düşünen iyi bir gözlemci yarafından aktarılmış gibi (Sabahattin Ali) Ayrıca "yan" karakter olarak görülen tiplerin işlenişi bile derin, bu esere gerçekçilik katan önemli bir nokta çünkü insan zaten hayatında olayları bütün olarak değerlendirmeye meyilli. Gerçekçiliği arttıran bir diğer unsur da tutarlılık, eser harika bir bütün. Dil hem kelime seçimleri açısından hem de felsefi içerik dolayısıyla biraz ağır olsa da ben bu durumu sevdim, esere derinlik katıyor. Karakterlerin zamanla dile getirerek açıkladığı şeyleri zaten okurken önceden anlıyorsunuz ama kitap ilk birkaç sayfadan sonra çok sürükleyici bir hal aldığı için bu bir sorun teşkil etmiyor zaten dilin ağdasına takılıp devam ediyorsunuz. İçimizdeki Şeytan metaforunun da çok iyi ve yerinde işlendiğini düşünüyorum. İnsanın özünde iyi mi kötü mü olduğu hakkında bayağı tartışan bir kitap. Galiba Ömer'in son kararı insanın kötü bir tarafla var olduğu ama kendi istemediği sürece kötü olmadığı. İradesiz ve pasif insanlar için de iyi bir eleştiri tabi ki.İçimizdeki Şeytanİçimizdeki Şeytan
İçimizdeki ŞeytanSabahattin Ali · İş Bankası Kültür Yayınları · 2024208,7bin okunma