Karanlık Köşelerle Hesaplaşmak
2025 212. kitabı
İçimde tuhaf bir ağırlık ve aynı zamanda tarifsiz bir heyecan vardı. Topçu’nun sayfaları arasında gezinirken, sanki kendi ruhumla yüzleşiyordum; kendi varlığımın sınırlarını, anlamını ve derinliğini sorguluyordum. Okudukça fark ettim ki “var olmak” sadece nefes almak veya bedende bulunmak değil; bilincin, iradenin ve ahlâkın keskin bir farkındalıkla harmanlanmasıymış. Her cümlenin ardında bir çağrı, her paragrafın derininde bir uyanış vardı. Kitap, bana kendi yaşamımı, seçimlerimi ve içimdeki mücadeleleri yeniden gözden geçirme fırsatı sundu. Geçmişimde yaptığım hatalar, ertelediğim sorumluluklar, belki de görmezden geldiğim kendi değerlerim birer birer gözlerimin önüne geldi. Topçu, bana varlığın yalnızca bir “olmak” meselesi olmadığını; varlığın, bilinçle, sorumlulukla ve ahlâkla yoğrulması gerektiğini gösterdi. Bu farkındalık bazen ürkütücü, bazen ise huzur vericiydi. Okurken kendi ruhumla konuşur gibi oldum; içimdeki karanlık köşeleri, korkuları ve çaresizlikleri inceledim. Her sayfa, bana bir ayna tutuyor, varoluşumun gerçekliğini sorgulatıyordu. Bu süreçte hissettiğim en yoğun duygu, hem hüzün hem de bir çeşit özgürleşmeydi. Çünkü fark ettim ki, kendi varlığımı anlamak ve kabul etmek, hayatın tüm karmaşasında kendi yolumu bulmam için gerekliymiş. Topçu’nun anlatımı bana sabır, cesaret ve derin bir içsel disiplin kazandırdı; var olmak artık sadece nefes almak değil, bilinçle ve sorumlulukla ayakta durmak anlamına geliyordu. Bir dinginlik ve aynı zamanda bir uyanış vardı. Var olmak artık bana, daha önce fark etmediğim bir ciddiyetle, kendi değerlerimle ve bilinçli bir yaşamla bağlanmayı hatırlatıyordu. Topçu’nun sözleri, hayatın her anına dokunuyor, bana kendi yolumu ve kendi varlığımı sahiplenmenin önemini fısıldıyordu.
Duygu ve Düşünce
Var OlmakNurettin Topçu · Dergah Yayınları · 20184,806 okunma