·160 syf.····Okunma: 02 Eylül 2025 09:37 İki həftənin ardından Albert Kamyunun Sisifos Söyləmi kitabını oxuyub bitirdim. Mənim üçün çətin bir oxu oldu, amma eyni zamanda çox dəyərli bir təcrübə idi. Kamyunun dili sadə görünsə də, təsvirlərin çoxluğu və anlayışların gündəlik mənalarından çıxarılıb fəlsəfi müstəviyə yerləşdirilməsi alışmaqda çətinlik çəkdiyim nöqtə oldu. Elə səhifələr oldu ki, 3–4 dəfə təkrar oxumağa məcbur oldum. Amma mətnin böyük hissəsinin mənasını tutduğumu düşünürəm. Gələcəkdə mütləq ikinci dəfə oxumaq istədiyim kitabdır.
Kamyuya görə absurd və intihar məsələsinin işlənmə tərzi mənə olduqca müsbət göründü. O, Tanrını inkar edir və insanın niyə mövcud olduğunu bilməsinin mümkünsüzlüyünü vurğulayır. Bir çox filosof bu boşluğu Tanrıya sığınmaqla doldurur, amma Kamyu bunu rədd edir. İnsan öz mənasını özü yaratmaq gücünə sahibdir və bu, böyük bir azadlıq verir. Bu yanaşma mənim üçün yaxın oldu, çünki mənim də dəqiq bir Tanrı inancım yoxdur; mövcudluğumuzu mənalandırmağın ən yaxşı yolu öz mənamızı qurmaqdır.
Sartre ilə müqayisədə Kamyunun baxışı mənə daha doğma gəldi. Sartre üçün varoluş azadlıqla yanaşı ağır bir məsuliyyət daşıyırsa, Kamyu bunu daha az dramatik və daha çox azadlaşdırıcı şəkildə təqdim edir. Kitab məndə böyük bir emosional “aydınlanma” yaratmadı, çünki Kamyunun düşüncələri ilə əvvəldən də tanış idim. Amma yenə də öz həyatımda mənanı yaratmaqda daha cəsarətli olmağım üçün bir təkan verdiyini deyə bilərəm.
Gündəlik həyatın çətinliklərində, təkrarlanan işlərdə tez-tez Sisifosu xatırlayıram. O, qayanı zirvəyə daşımağı cəza olsa da, öz varoluşunun mənası halına gətirmiş və buna görə də xoşbəxtdir. Mənim üçün vəziyyət bir qədər fərqlidir: həyatda təkrarlanan işləri öz seçimimlə etdiyim üçün onlar mənə işgəncə kimi görünmür. Əgər bunlar başqalarının məcburiyyəti ilə olsaydı, bəlkə də sıxışmışlıq hissini yaşaya bilərdim. Amma öz seçimim olduqda, eyni təkrar belə azadlıq verir.