···Okunma: 27 Ağustos 2025 18:10 Farklı birçok sebepten ötürü bu kitabın yeri bende hep başka olacak... Her şeyden önce çok değerli bir çalışma ve okuduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Kitabın ilk yarısı Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatırken ikinci yarısı İsmet İnönü'yü anlatıyor. Başta alıntı paylaşımı yapmayı düşünsem de içerisinde o kadar detay ve güzel konulara değinilmiş ki buraya sığdırmamın mümkün olamayacağını anladığım için genel bir yorum ve çok anlamlı birer paragrafla paylaşmak istedim.
•Yadsınamaz bir gerçek şudur: Atatürk olmasaydı kurtuluş da kuruluş da olmazdı. Atatürk'ün 13 Kasım 1918 sabahı geldiği İstanbul'da gördüğü işgal donanması için " geldikleri gibi giderler" diyebilmesi, bir kahinin ya da maceracı bir askerin kelimeleri değildir. Devrimci bir hesap adamının stratejik öngörüsüdür. Bu, dönemin küresel ve bölgesel; siyasi ve ekonomik konjonktörünün analizini yapabilecek büyük bilgi, tcrübe ve becerinin sonucudur. Zifiri karanlıkta görebilecek tek aydınlık aklın bir anda diline gelen sözcüklerdir. Geri dönülmez bir lararın manifestosudur.
•Kimilerine göre o "ikinci adam", kimilerine göre de Atatürk'ün "kurmay başkanı" olarak 'sağkolu'dur! Türk milleti, İsmet İnönü'yü Atatürk'ten ayrı tutmadı, onun devamcısı, arkadaşı olarak gördü ve sevdi. İkisini birlikte andı.
•İsmet İnönü 25 Aralık 1973 günü Ankara'da hayatını kaybetti... İnönü'yü Türk milleti Atatürk'ten sonra"ikinci adam" olarak gördü ve sevdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli yapı taşlarındandır... Atatürk için " Vatan sana minnettardır" demişti. Biz de aynı sözleri onun için söylüyoruz:"Vatan sana da minnettardır!" Türkiye sizlere çok şey borçludur.
Önsöz'ü yazan Amiral Cem Gürdeniz şu cümleyle tamamlamış:
"Bu kitap bezmiş ve bıkmış umutsuzlara, cesaretsiz idealistlere ve kendi halkına ve geçmişine güvenme erdemine sahip olmayanlara ciddi bir ikaz ve rehberdir."
Okumanızı tavsiye eder, keyifli ve bilinçli okumalar dilerim efendim...