·1062 syf.····Okunma: 31 Ağustos 2025 00:00 Anna Karenina sadece bir aşk romanı değil; bir toplumun, bir dönemin koşullarını, yapısını ve düşünce dünyasını hissettiren bir roman. Tolstoy’un kalemiyle bir döneme tanıklık ettim.
Kitaba adını vermesine rağmen Anna ile ilgili bölümler, dolaylı olarak bağlantılı olduğu Levin’in hikâyesine kıyasla daha az yer bulmuş. Anna hakkında daha fazla ve daha detaylı şeyler okumayı hayal etmiştim.
Özellikle son çeyreğinde Anna’nın yaşadığı psikolojik çöküntü çok iyi aktarılmış olsa da, trajik son beklediğim derinliği hissettirmedi.
Tüm bunlara rağmen, şahane bir eserle on gün boyunca bir dönemin içinde adeta gezintiye çıkmış gibi hissettim.
Son sayfalarda Türklerle yapılan savaştan bahsedilmesi dikkatimi çekti. Araştırınca bunun 1877-1878 yıllarındaki 93 Harbi olduğunu öğrendim. Tolstoy, bu savaşı arka planda işleyerek hem dönemin havasını romana katmış hem de karakterlerin sorgulamalarına derinlik kazandırmış.
Bu arada Anna Karenina’nın yıllar içinde birçok film ve mini dizi uyarlaması yapılmış. Kitabı bitirir bitirmez 2012 yapımı filmini izledim. Tiyatro sahnesi havasında çekilmiş, hızlı ilerleyen bir uyarlama. Görsel olarak farklı ama Tolstoy’un derinliğini hissettirmiyor. İlk fırsatta diğer uyarlamaları da keşfetmeyi düşünüyorum.