···Okunma: 03 Eylül 2025 22:40 " Cinayet, cinayete kurban giden ve bazen de cinayeti işleyen kişi hariç kimsenin hayatını sona erdirmez. "
Geçen yıl okuduğum Kızıl Hasat 'tan oldukça farklı bir polisiyeydi Hammett'in İnce Adam' ı. Üst düzey aileler, mekânlar, karakterlerin sınıfsal alışkanlıkları ve klişeleşmiş dedektif tipiyle alakası olmayan bir adam... Şöyle ki, sosyetik bir ailedeki mucit babanın ortadan kaybolması ve cinayetle suçlanması ile başlayan olaylar, aileyi tanıyan ve dedektifliği uzun zaman önce bırakmış Nick Charles 'ın istemeden de olsa işe karışmasına neden oluyor. Bilgi toplama konusunda bu kez eşi Nora kendisine yardım ederken, polisle de paslaşarak gizemi çözmeye çalışıyorlar. İçki yasağı döneminde bu kadar çok içki tüketilmesi, kitabın ilk sayfasından sonuna kadar oldukça dikkat çekiciydi. Son sayfalarda Nick'in eşine varsayımları ve ipuçlarını sıralayarak aydınlatması, Poirot'un son bölümdeki performanslarını hatırlattı.
Hammett bu romanı 1933'te yazmış ve hayat arkadaşı Lillian Hellman' a ithaf etmiş. Dedektif Nick Charles'ın eşi Nora ile sevgi dolu ilişkisini, konuşmaya gerek duymadan birbirlerini anlamalarını ve birbirlerine takılmalarını okurken yazar ile eşini düşündüm sıkça.
Ülkemizde Hammett külliyatını iki farklı yayınevi üstlenmiş görünüyor. Kızıl Hasat'ı Sinan Fişek'in çevirisi ile okumuştum, aynı yayınevi bu kez Belce Ünüvar ile devam etmiş. Göze batan bir olumsuzluk yoktu. Sırada (seneye ) Malta Şahini var, bakalım...