Gereksiz bazı detaylara rağmen okuduğum en iyi Che Guevara biyografisi diyebilirim. Sadece hayatını değil, kişiliğini de çok iyi anlayacağınız bir okuma olacaktır.
Solcu-sağcı veya şucu-bucu-ocu olan/olmayan herkes bu karakterli insanı tanımalıdır. Düşüncelerine ve eylemlerine katılmasa da, onun insancıllığını ve çok yönlülüğünü bilmelidir. O, pikaresk bir maceranın başkaldırıcı bir sembolü değildi. O bir hekimdi. Arkeologtu. Şair, yazar, gazeteci, fotoğrafçıydı. Çok iyi bir sporcu ve satranç oyuncusuydu. Yalnızca komutadaki bir savaşçı değil, gerçek bir lider ve stratejistti. Yokluklar ve boyundan büyük zorluklar içinde sürdüğü özgürlük savaşının ortasında bile okuma-yazma dahil, tarih, coğrafya, biyoloji, zooloji, tarım gibi dersleri köylülere veren komutasındakilere veren bir öğretmendi. Belli bir zümre veya milletin değil, tüm insanlığın savunucusuydu. Saygılı, adaletten ödün vermeyen, merhamet sahibi, duygusal, özverili ve antimaşistti (salt erkek egemenliğini kabul etmeyen). Geleceği en iyi şekilde kurmak isteyen bir kâhindi. Merkez Bankası Başkanı, Sanayi Bakanı, Ekonomi Bakanı ve büyükelçiydi. O, kendi kendini yontmuş bir pırlantaydı.
Ama hepsinden önemlisi, o gerçek bir devrimciydi. Hiç kuşkusuz ki o, bir "çoğul"du. "Ben"i, bilinçli bir şekilde, ısrar ve azimle "biz"e çevirmesini öğretmişti.
Kısaca; "o bir kaleidoskoptu, her yüzeyi öteki yüzeyleri aydınlatır ve yönlendirirdi".
Umarım ruhunun ve isminin her zaman takdir ve minnetle anılması, bedenine yapılan saygısızlığı örtüyordur. Huzur içinde uyu Dev İnsan...
Castro'nun dediği gibi: "Zamanımıza değil, geleceğe ait bir insan modeli istiyorsak, kalbimin derinliklerinden söylüyorum ki, davranışında tek bir leke olmayan, eyleminde tek bir leke olmayan böyle bir model Che'dir!"
Son olarak; kitap 1997 yılında yayımlandığı için Che'nin naaşı ile ilgili olan bölümün güncellenmesi gerekiyor.
Sağlıcakla...