Bu kızı Wattpad, İçerde, UZİ, feminizm algısı öldürdü
TikTok’ta hesabında kendisini uyaranları ciddiye almamış. Ailesinin de durumdan haberi varmış ama onlar da ses çıkarmamış. “Kaç kill’i var?” diye sorana kız “5” diye cevap vermiş. Diğer videolarına bakıldığında aslında karşısındaki kişinin nasıl biri olduğunun tamamen farkındaymış. Bu noktada genel olarak bu cinayetlerde başta katilin, ardından suçluların dışarıda gezmesini sağlayan devletin, sonra kızıyla ilgilenmeyen, sevgi göstermeyen bu ilişkiden haberi olsa da laf etmeyen ailenin, sonra kekoları güzelleyen endüstrinin ve en son sırada ise kızın sorumluluğu var. Üstelik bu tür cinayetler oldukça fazla. Adamın tipi, tavırları bile her şeyi anlatıyorken, kızlar yine de bu kişilerle birlikte oluyor ve ne yazık ki bunu hayatlarıyla ödüyorlar. Burada asıl sorun, genç kızlara bu tip insanlardan uzak durmaları gerektiğinin yeterince anlatılamaması. Sosyal medyada, Wattpad’de, dizilerde ve filmlerde sürekli “serseri romantizmi” parlatılıyor. Fark ettiyseniz günlük hayatta azınlık bir grup olmalarına rağmen genç yaşta cinayet ve çeşitli suçları işleyenlerin yarısından fazlası bu tipte: Tas kafa traş, kollarda -özellikle silah- dövme, sert durma çabası, küfürlü konuşma, insanlara saygısız tavırlar, alkol kullanma, kabadayılık, egzoz patlatmak Gençler de bu yaşlarda bu algının tesirine kapılıp tehlikeyi görmezden geliyorlar. Halbuki gerçek hayat, bu romantize edilen kurgulardan çok farklı. O yüzden gençlere erken yaşta sağlıklı ilişkiler, tehlikeli kişilik tipleri ve kendini koruma bilinci öğretilmeli. Çünkü önlem alınmadıkça bu acı tablolar maalesef tekrar tekrar yaşanacak. “Kızınızı değil, oğlunuzu eğitin” fikrinin ne kadar yanlış olduğunu, maalesef bu olaylarda açıkça gözlemledik. Ümitcan Uygun, Aleyna Çakır’ı katlettikten sonra tüm Türkiye tarafından tanınmasına rağmen hâlâ sevgili bulabiliyordu; sizce bu normal mi? Sonraki sevgilisi de daha sonra ölü bulundu. Burada adeta göz göre ölüme yürünmedi mi? (hatta cinayetten sonra kadın takipçilerinde artış bile olmuştu ve instagramının hacklendiği, ve Ümitcan’la flörtleşmek için birçok kadının yazdığı ortaya çıkması birçok yerde haber yapılmıştı.) Dışarıda bu tip insanların varlığı ne kadar tehlikeliyse, bilerek ve isteyerek kızların onlarla birlikte olması da en az o kadar kötü sonuçlar doğuruyor. Bu noktada gençlere sadece tehlikeyi göstermek yetmez; aynı zamanda sağlıklı ilişki bilinci ve sınırlarını koruma eğitimi verilmeli. Çünkü her iki tarafın da sorumluluğu ve korunması aynı derecede önemlidir. Yani oğlunu da kızını da eğit yoksa dizini döversin. Ek kısım: Bugün yaşadığımız cinayetlerin, gençlerin bile bile ölüme yürümelerinin arkasında sadece bireysel hatalar veya suçlar yok; toplumsal bir yozlaşma var. Dizilerde ve filmlerde şiddet eğilimli, saplantılı tipler romantik kahraman gibi sunuluyor. Adam kadına vuruyor, tehdit ediyor ama senaryoda “tutkulu aşk” diye parlatılıyor. Genç kızın zihnine şu kod işleniyor: Tehlikeli erkek= güçlü erkek & gerçek aşkın adresi. Wattpad kitapları da aynı zehri yayıyor. Site kapatılsa da burada yazılan kitaplar basılmaya devam ediyor. “Kötü çocuk – masum kız” kurgusu, kıskanç, şiddet eğilimli, umursamaz erkekleri cazip hale getiriyor. Masum kız onları değiştiriyor, aşk uğruna kurtarıyor. Oysa gerçek hayatta o kötü çocuk değişmez; sadece öldürür, sömürür ve hayat karartır. Sözde feminizm ise işin başka bir boyutu. Özgürlük adına ailelerin en temel uyarıları bile “baskı” diye yaftalanıyor. Baba “bu adam sana göre değil” dediğinde, kıyamet koparılıyor. Ama aynı kız, “sevgili” adı altında canavara teslim edildiğinde kız ölene kadar kimse tek kelime etmiyor. Özgürlük maskesi altında genç kızlar kendi elleriyle ölüme sürükleniyor. Çocuk denilen yaşta açık kadın elbiselerinin giyilmesine, satılmasına laf etmiyor, hatta özgürlük adı altında bunu da normalleştiriyor. Bir de yeni rap kültürü var. Şarkılarda mafya övülüyor, silah parlatılıyor; uyuşturucu, alkol, club, disko övülüyor, kadın aşağılanıyor, metalaştırılıyor ve keko tipler kahraman gibi anlatılıyor. Erkekler için keko kimliği cazip hale geliyor, kızlar da bu kimliği karizmatik zannediyor. Müzik bir sanat olmaktan çıkıp yozlaşmış bir yaşam tarzına dönüşüyor. Sonuç ortada: diziler, kitaplar, şarkılar ve yanlış feminist algılar birleşip topluma aynı zehri yayıyor. Keko tipler çoğalıyor, kızlar da göz göre göre onlara hayran oluyor. Sonrası cinayet, gözyaşı, mezar. Herkes birbirini suçluyor ama kimse işin kökünü konuşmuyor. Oysa gerçek çok açık: Bu kültürel çarpıklık temizlenmedikçe daha çok genç kız ölüme yürüyecek.e

beren kaleli

@tastandegiIiz
Hilal özdemir
Bu ülkede sosyal medya zorbalığına maruz kalmanız için yaşıyor olmanıza gerek yok, yeni vefat etmiş olsanız bile sosyal medya zorbalığına maruz kalabilirsiniz.. Bunun da en büyük örneği gencecik kızımız Hilal Özdemirin aldığı yorumlar. Olayın korkunçluğunu geçtik 15 yaşındaki bir kıza 20 yaşındaki biriyle sevgili olduğu için suç yüklemek çok mantıksız. İnsanlığınızı kaybetmiş olabilirsiniz diye söylüyorum birinin hayatını kaybetmesi çok ciddi bir olay? "Kız neden 20 yaşında biriyle sevgiliydi?" Hayır sorulması gereken soru bu değil "20 yaşındaki bir adam 15 yaşında bir çocuk ile neden sevgiliydi?" 15 yaşında daha çocuk, evet bazı şeyleri idrak edebilecek yaşta ama sevgi sandığı şeyin başka bir amacı olacağını düşünmeme olasılığı çok yüksek. Asıl konu ise adamın 24 suç kaydı varken neden hâlâ dışarıda olmasıydı? Her şeye rağmen suçu kızda aramaya çalışan vasıfsızlar keşke hiç varolmasanız. 15 yaşındaki bir kız çocuğunun 20 yaşında ki adamla ne işi var diyeceğinize, 20 yaşında o kadar suç kaydı olan bir pedofilinin 15 yaşında ki kız çocuğuyla ne işi olduğunu düşünün. O yaşlarda siz hiç yanlış insanların sevgisine ilgisine kanmadınız mı ? Durum o kadar kötü ki 24 suç kaydı olan adamı içeri atmayan hükümeti bırak 15 yasindaki kızı suçlayan, esprisini çıkartan cahil bir halk var. 15 yaşındaki bir çocuğa 'aklı var' diyip suçu ona yıkmaya çalışmak tam bir rezillik. Çocuğun hatasından çok yetişkinin suçu var, 20 yaşında bu kızla çıkan 24 suç kaydı adama lafınız yokken bir ergeni suçlu bulmanız seviyesizliğinizi çok güzel açıklıyor gerçekten. Olayları ciddiyetinden uzaklaştırıp dalga konusu yapanlar yüzünden toplumda suçluya prim veriliyor. Bu tarz konularla alay etmek, ironi aramak seviyesizlikleri ve vicdansızlıklarını gösteriyor Kızın yaptığı şeyin yargılanması kimsenin haddine değil zaten. Burada bir katilin daha doğrusu bir "suç makinesinin" meşrulaştırmaya çalışıyorlar. kadın dediğiniz kişi ÇOCUK arkadaşlar ÇOCUK Her olayda suç kadındaymış gibi gösteriliyor ve bu durumdan aşırı sıkıldım belki de kızın tek suçu sevgi gördüğünü sanması ve karşılığında da sevgi vermesiydi. 20 yaşında bir adamın kolayca kandırabileceği yaşta. Faili haklı çıkarmaya çalışan tek ülkeyiz sayenizde kendi ülkemizde güvende hissedemiyoruz. Allahta böyle insanların belasını versin. İçecek bir kaşık suyunuz, yiyecek tek bir lokmanız kalmasın ve bu dünyadan çürüyerek gidin. "Sabıkalı insanların dışarıda ne işi var?" "Yetişkin insanların olgunlaşmamış çocuklarla ne işi var?" "Olgunlaşmamış çocukların pedofililerle ne işi var?" "Neden insanlar sevgililerinin işledikleri suçlarla övünüyor?" "Pedofililik ne zamandan beridir normalleştirildi?" Devlet ne işe yarar? Kadınları korumaya yaramaz mı Korumak yok. Koruyacağız diyorlar Yine bir kadın cinayeti oluyor Koruyacağız diyorlar Hiçbir bok yapmıyorlar Kadın cinayetleri oluyor Olgunlaşmamış çocuklardan hoşlanmak bir hastalıktır, hasta insanlardan uzak durun. Bizim devletimiz sabıkalı insanları içeri atamayacak kadar aciz mi? Türkiye'de adaletin ne işi var? Sabıkalı kişilerin sokaklarda ne işi var? Katillerin dışarıda ne işi var? #Adaletistiyoruz #Yaşamakistiyoruz #Olmayanadaletiistiyoruz Adalet sağlanmadığı için çocuklar genç yaşta ölüyor hiçbir şey yapmıyorsunuz. Hak-Hukuk-Adalet #Susmasusturma #Hakkımızıistiyoruz #Adaletistiyoruz Kadınları öldüğünüz yetmedi şimdi de çocukları mı öldürüyorsunuz? #Kadınaveçocuğadokunma #Neredeadalet #Yaşamakistiyoruz
··8 alıntı·
3 +1'leme
40bin Gösterim
Suçlayacak bir şey kalmayınca Watpadi bide yetmedi Uzi’yi mi suçluyorsunuz gerçekten. Yazık size, böyle cahil düşünceli insanlar olduktan sonra biz de ülkenin gelişmesini bekliyoruz. Kız 15 yaşında arkadaşlar. KIZ 15 YAŞINDA. Daha ergen bile değil . 15 yaşındaki küçük kızı suçlayacağınıza 20 yaşında gayet de aklı başında olan o erkek adı altında olan varlığı sorgulayın biraz. Kadınların giyimine karışacağınıza erkeklerin o kadınlara bakmaması gerektiğini öğretin.
Ayrıyeten senin bu düşüncen senin nasıl bir varlık olduğunu ortaya çıkardı. Ben en azından 15 yaşındayım. Sen zihniyetsiz zavallının tekisin
Yazıyı ben başarılı buldum. Her ne kadar katili savunma yazanlar olsa da sen onlara aldırma. Burada katili savunma yok. Yazıda sadece suçun gerçek kökeni bulunmaya çalışılmış. Dikkatli okuyan birisi bunu anlar zaten. Ben de paylaştım yazıyı başarılı bulduğum için...
Muhammed Emin Ceylan
Teşekkür ederim. Karşı çıkanların büyük çoğunluğu 14-17 yaş arası kızlar. Profil ve paylaşımlarından malum olduğu üzere, dinledikleri müziklerden, okudukları kitaplardan ve hoşlandıkları “serseri” tiplerden feragat edemedikleri için sorumluluk almak yerine her türlü suçu ve hatayı başkalarına yüklüyorlar. Her şey bu kadar aşikar ve zahir iken yine de hakikate göz yummaları, ailelerin çocuklarını sevme, yönlendirme ve bilinçlendirme sorumluluğunun ne derece büyük olduğunu bir kez daha gösteriyor.
Metnin başına ve sonuna tırnak (“) koyup, alta da -Jürgen Habermas yazsaydınız, bu fikirler için bir enstitü kurulabilirdi. Fakat sizin adınız Muhammed. Başta haddi olmak üzere hiçbir şey bilmediğini bilmeyen ve her şeyi bildiğini vehmeden omurgasız ahmak sürüsü sizi asla mazur görmeyecek ve linçlemeye devam edecek.
Ben liseye giderken de kızlar böyle tiplere özeniyordu ve o zaman watpad tiktok uzi bilmem ne yoktu.
Muhammed Emin Ceylan
Abi sen hangi dönemde okudun bilmiyorum ama Kanzilerden önce kekolar, kekolardan önce emolar vardı. Onların da kendi şarkıları ve facebook platformları vardı. Burada aslında en önemli kısım aile sevgisi ve rehberliğinin eksikliği. Çıkış noktası genellikle buradan başlıyor
Bu yorum görüntülenemiyor
İletide kimse katili savunmuyor. Bundan sonra bu gibi olaylar tekrar yaşanmaması için ne yapılması gerektiği söyleniyor. İnsan az bi okuduğunu anlasa ne demek istendiğini anlayabilir.
Teşekkürler Medine Hanım
Heyhattt.! Sevginin, vicdanın ve merhametin köreldiği bir dünyada çocuklarımız özgürlük adı altında kaos ve ölüme sürükleniyorlar. Katil ve katledilen herkes aynı idiolojinin kurbanıdırlar. Bir bireyin çocukluğunun nasıl geçtiği ve nasıl yetiştirildiği çok önemlidir. Kişilik kimliği edinememiş bir çok kişi özellikle bu yaşlarda başkalarının amacına hizmet etmeye müsait hale geliyorlar. Kendi canı dahil başka bir canı katleden, bir çok suça bulaşmış bu kişinin yaşı çok mu olgun? Bu kişide suça meylettiğinde çocuk yaştaydı tahmin etmesi güç olmasa gerek ve daha niceleri.. suçlu olan bu hale gelenler değil, bu hale gelmelerine sebep olan ve sessiz kalanlardır. Hepimizin payı var ama kimse kendine toz konduramıyor. Aile olamayan bizler kendi değerlerimiz yerine başka toplumların süslenmiş servis edilmiş yanıltıcı dünyasına özeniyoruz. Unutulmamalıdır ki her birey bir toplumu oluşturur yitirdiğimiz ahlaki değerleri tekrar kazanmak zorundayız herkes elini taşın altına koymalı. Ölende, öldürende, aynı familyadan, kısır döngünün bir parçası haline getirilenlerdir. Bu döngü o kadar güçlü ve kusursuz işliyorki bir suç makinesi gibi çocuklarımızın zihnini ele geçiriyorlar sanki bir fabrikanın ürünü gibiler düşünün birileri sadece düğmeye basıyor makineler yani sistem harekete geçiyor ürünler bir banttan diğer banda doğru aşamalı olarak değişime maruz kalıyor sonunda istenilen ambalaja bürünen ürünlere gerekli damga vuruluyor yani sahip çıkılmayan çocuklar toplumdan soyutlanmaya başlıyor istenilen paket hazır. Geçmiş olsun bu fabrikada üretilen ürünlerin hepsi zehirli suça ve kandırlmaya hazır birer bombalar. Daha çok geç olmadan anne babalar uyanın herkes çocuğuna sahip çıksın evlatlarınızı bu döngüye kurban vermeyelim gelecek nesillerimiz ölen ve öldüren olmamalılar kandırılmamalılar değerlerimizi yeniden gözden geçirelim özgürlük kişiye zihniyete göre değişebilecek bir kavram özgürlüğümüzün ne olduğuna iyi bakalım ki başkaları bize özgürlük sunamasın.