2025 17. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2025 13:00
''Unutursam benden ne kalır geriye? Unutmazsam nasıl taşırım?'' 90'lardan 2000'lere uzanan, hatırlamakla unutmak, gerçekle hayal, rüyayla kabus arasında gidip gelen bir yolculuk, Hatırlamanın ve Unutuşun Kitabı. Bir kış günü, dışarıda lapa lapa kar yağarken hasta yatağında bilinci gidip gelen bir adamın, onun başında bekleyen, onu gözleyen bir kadının ve toplumsal olayların, siyasi çatışmaların, iç hesaplaşmaların hikayesi. Yıllar önce yine bir hastane odasında kesişiyor adamla kadının yolları. Kadın genç bir asistan doktor henüz, mecburi hizmeti için geldiği bu Doğu şehrinde, hastaneye yaralı olarak geliyor adam ve böylelikle tanışıyorlar. Birlikte geçirdikleri günlerin, ayrılıklarının, yeniden barışmalarının ardından, yine bir hastane odasında hikayeleri sona eriyor. Geçirdiği bir kaza sonucu yaralanan adam bir daha eski sağlığına kavuşabilecek mi, eskisi gibi olabilecek mi, meçhul. Zaman zaman uyutularak, ağır ilaçlar verilerek takip edildiği bu süreçte, düşünceleri birbirinden kopuk, hatıraları gerçek mi yoksa belleğinin uydurması mı, emin olamıyoruz. Her iki karakterin de birbiri ardına gelen iç monologları, hatırlamak ve unutmak istedikleri arasında geziniyoruz roman boyu. Hikayenin geçtiği dönem, Türkiye'nin neredeyse yarım yüz yıllık sancılarını, kanayan yarasını kapsıyor. Devlet içinde, üst kademelerde görev alıyor adam. Çocukluk yıllarında yaşadığı dışlanmışlık, hiç tanımadığı babasına duyduğu hınç, Bavpir diye andığı dedesine duyduğu saygıya karışan hayranlık, en tepeye, iktidara sürüklüyor onu. Ancak ölüme bu denli yaklaşmışken duyduğu vicdan azabı ve suçluluk mu, bunca yıl doğru saydıklarının önemini yitirişi mi, bilinmez, iç hesaplaşmasını, kendiyle yüzleşmesini de okuyoruz. Baştan sona akıp giden bir kurgusu yok kitabın. Geçmişle bugün arasında gidip gelen, düşünceler arasında kaybolduğumuz bir anlatımı olduğundan, okuması, takip etmesi bir hayli zor. Karakterlerin zihninin içinde oradan oraya atlıyoruz da denebilir. Ben kitabı hiç sevmedim, başlamışken yarım bırakmak istemediğim için biraz zorladım kendimi. Ancak seveni olduğunu da görüyorum. Karar sizin.
Hatırlamanın ve Unutuşun KitabıOya Baydar · Can Yayınları · 2024185 okunma