Yayıncılık dünyasının gerçekleri
2025 21. kitabı
Sarı yüz, R.F.Kuang'ın şuan'a kadar yazdığı kitaplardan çok daha farklı, adeta deneme havası veren bir roman. Yayıncılık dünyasının gerçeklerini, yazar-editör ilişkisini,intihal sorununu, sosyal medya linç kültürünü, pazarlama stratejilerinin kitap satışlarına olan etkilerini ve bu sektördeki ırkçılık temasını ele alıyor. Her ne kadar aslında çok önemli konuları ele alsa da bir noktada kurgu dışı bir eser okuyormuşuz hissi veriyor. Sarı yüz bir roman olarak güzel bir girişe sahip olsa da ilerlerken çok fazla tekrara düşüyor ve yer yer okuyucuyu sıkıyor. Roman akıcılığı konusunda beklentinin altında kalıyor. Buna rağmen değindiği bazı önemli konularla ilgiyi çekmeyi başarıyor. Sektörde azınlıkta olan ırkları sadece bir pazar ürününe dönüştürmelerinin altında yatan ırkçılığı ve sosyal medya linç kültürünün, her yapılan ufak bir yorumun bile bir insanın aklıyla oynayabileceğini çok güzel anlatıyor. Bu açıdan da günümüz dünyasının en büyük problemlerinden birinin arka planını aktarıyor bize. Kitabın beni şüpheye düşürdüğü nokta ise karşılıklı yapılan ırkçı anlatımın gerekliliği? İki farklı ırkın da karşılıkçı bir ırkçılık yaptığı yer yer betimleniyor. Bu durumda okur hangi noktada duracağını bilemiyor. Kitap bize bir mesaj vermektense bir gerçekliği aktarmayı tercih ediyor. Bu kısım beni tatmin etmedi çünkü bu ırkçılık meselesini körükleyen yorumlar yapıp dünyaya salmak anlamına gelebilir. Yani iki tarafa da çekmeye çok müsait bir kitap. Bu da beni bu kitabı ortalama bulmaya itiyor.
Sarı YüzR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 202513,3bin okunma