Güç ve Oburluk
2025 5. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2025 08:20
Türk edebiyatının büyük yazarlarından biri olan Yaşar Kemal'in "Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca" ile karşınızdayım. Esere bakacak olursak eser aslında alegorik bir eserdir. Okurken George Orwell'ın "Hayvan Çiftliği" adlı eserine benzettim. Diğer taraftan yazarın aslında bir distopya tarzına yakın bir eser oluşturmaya çalıştığını da yer yer hissettim. Diğer taraftan Filler Sultanının karınca ülkesini işgal etmesi, karıncaların filler ve hüdhüd kuşlarının sonsuz huzuru için köleleştirilip çalıştırılması ve özünde de karıncaların kendi benliklerini bulup başkaldırmalarını okuyoruz. Tüm bunların üzerinden de gücü ve bu gücün ne gibi yıkımlara yol açabileceğini ve bu yıkımlardan bir toplumun birlik olup özüne dönerek kurtulabileceği çıkarımına ulaşıyoruz. Eserin dili oldukça yalın olup sürükleyici bir anlatıma da sahiptir. Okurken keyif aldığımı söyleyebilirim. Diğer taraftan okumanızı da öneririm. Bir dahaki kitap yorumumda görüşmek üzere, kitapla kalın.
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal KarıncaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202515,6bin okunma