Freud'un bu eseri, bireyin psikolojisinin bir kitleye dahil olduğunda nasıl bir dönüşüm geçirdiğini detaylıca inceliyor. Kitap, birey olarak sahip olunan sınırların, bir topluluk parçası haline gelindiğinde nasıl silikleşip yok olduğunu ele alıyor. Freud, bu süreçte bireyin, tıpkı ilkel bir insan ya da bir çocuk gibi dürtüsel ve mantık öncesi bir düşünce tarzına geri döndüğünü ileri sürüyor.
En dikkat çekici analizlerden biri, bireyin kendi üstbenliğini (süperego) bir lidere nasıl ve neden teslim ettiğinin mekanizmalarını açıklamasıdır. Freud, bir liderin kitleler üzerinde etki yaratmak için argümanlarını rasyonel gerekçelere dayandırmak zorunda olmadığını; bilinçdışı, duygusal ve ilkel bağların çok daha etkili olduğunu vurguluyor.
Çoğu psikoloji kitabına kıyasla oldukça anlaşılır bir dille yazılmış olsa da, temel psikanalitik terminolojiye (ego ideali, özdeşleşme, üstbenlik, libido vb.) hâkim olmakta fayda var, böylece metni takip etmeniz kolaylaşacaktır. Bu noktada, çevirmenin eklediği dipnot ve açıklamalar son derece faydalı olmuş. Özellikle Freud'un belirli bir kuramı ilk ortaya attığı haliyle sunup daha sonra nasıl revize ettiğini, bu notlar sayesinde takip edebilmek, yazarın düşünce evrimini anlamak açısından çok değerli. Bu detaylı çeviri, kitabın anlaşılırlık ve derinliğine önemli bir katkı sağlamış.