Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kitle Psikolojisi ve Benlik Analizi

Sigmund Freud
Freud’un ilk kez 1921’de yayımlanan Kitle Psikolojisi ve Benlik Analizi 20. yüzyıl başında etki gücü giderek artan toplumsal bir fenomeni, siyasi kitlenin mekanizmalarını irdeleyen, alanında öncü bir çalışma: Kitlelerin popülist ve demagojik duyarlılıkları ne tür mekanizmalara dayanır? Kitleler neden karizmatik liderlerin hipnotik baştan çıkarmalarına duyarlıdır? Kitleler neden bilinçdışı, mantıksız ve şiddet içeren davranışlara eğilim gösterirler? Demagojinin kökeni neye dayanır, işleyişi nasıldır? Freud bu ve benzeri soruları psikanaliz aracılığıyla yanıtlama yollarını araştırırken disiplinlerarası bir hatta ilerleyerek antropoloji, siyasal psikoloji ve kültürel kuramın yanı sıra evrimsel ve toplumsal perspektiflerden; Friedrich Nietzsche, Karl Marx, William McDougall veya Gustave Le Bon gibi seleflerinin gözlem ve bulgularından da faydalanarak kalabalıkların mevcut psikolojik yorumlarını temel bir psikolojik sisteme dahil ediyor. İki dünya savaşı arasında kaleme alınan, daha sonra Frankfurt Okulu’nun ampirik toplumsal araştırmalarına da yol gösterecek olan Kitle Psikolojisi ve Benlik Analizi, Avrupa’da ayak sesleri giderek yükselen faşizmin kitle psikolojisine ışık tutması ve kitlenin barındırdığı tehlikelere dikkat çekmesiyle literatürde önemli bir yere sahip.
Yazar:
Sigmund Freud
Sigmund Freud
Çevirmen:
Saffet Emrem
Saffet Emrem
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 57 dk.Sayfa Sayısı: 104Basım Tarihi: 17 Ocak 2023İlk Yayın Tarihi: Mart 2012Yayınevi: Can Yayınları
ISBN: 9789750758652Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
·
Puan vermedi
Kitle Psikolojisi
Öncelikle kitap prangalara vurulmuş zihinlerden, kendi benliklerimizi birkaç hormona satmaktan, sahipsiz dalların gövde arayışından bahseder başka bir deyişle kitap kitle psikanaliz kitabıdır. Her dönemde okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bazen insan isteyerek lakin bilinç dışı at gözlüklerinj takar işte o zaman ademoğlunun farkındalık denilen kavramı yaşaması lazım.İşte benim için bu kitap tam anlamında bunu yaşattı dili biraz ağır olsada dipnotlar ve internet yardımcı olucaktır. Kitaba bir şans vermenizi tavsiye ederim.
Kitle Psikolojisi ve Benlik Analizi
Kitle Psikolojisi ve Benlik AnaliziSigmund Freud · Can Yayınları · 20231,774 okunma
Reklam
104 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Freud’un diğer kitaplarına hakim olmamakla birlikte şu yorumu yapabilirim ki bu kitap Freud’a Giriş El Kitapçığı gibi bir şeydi. Zaten çevirmenide “Kitap Hakkında” kısmında buna benzer bir cümle sarfediyordu. Kitabı keşke okumasaydım veya kitap çok kötüydü demek için demiyorum bunu ama gerçekten el kitapçığı hissi veriyor. Freud’un kendi söylemlerinin geçtiği kısımların çoğunluğu “Totem ve Tabu” kitabından alıntı mesela. (Ben Freud okumaya bu kitaptan başlamayı düşünüyordum neden böyle okudum derseniz Can Yayınları’nın şahane kitap seçkisi beni cezbettide ondan.) Herneyse diğer kitaplarından alıntılar ve diğer psikanalizlerin düşünceleri vs. derken kitle ve benlik üzerine ortak bir dil bulmaya çalışıyor kitap. Kitabı okurken de bu kadar karışık hisler beslemiştim o yüzden incelememi de düzgün toparlayamadım… Belki bazı bölümleri tekrar kurcalar ve incelememi değiştiririm o zamana kadar son hislerim bunlar. Ama eğer yok ben Freud’dan bir şeyler okuyayım derseniz bence bundan başlamak çerez görevi görebilir hem diğer kitaplardan sürekli alıntılar alması iştah kabartıyor.
Kitle Psikolojisi ve Benlik Analizi
Kitle Psikolojisi ve Benlik AnaliziSigmund Freud · Can Yayınları · 20231,774 okunma
104 syf.
5/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitle Psikolojisi ve Benlik Analizi
Kitlenin nevrotik ve histerik yaşantısına,sorgulamadan güce itaat etmesine,kitlenin neden hoşgörüsüz olduğuna,düşünmediğine ,yeniliklere uzak olan bir psikoz içerisinde yaşamını sürdürdüğüne dair ara ara Le Bon ,ara ara Freud 'un düşüncelerine yer veren bir kitap. Telkin(aşılama) veyahut bir bulaşım da denilebilir.Beşer kolektif yapı inşa ettiğinde vicdanını ve düşüncelerini kaybetmeye ve duyusal hazlar peşinde koşmaya başlar. Duygulanımın yüksek miktarda olduğu yerde düşünme yetilerinin azaldığı gözlemlenmiştir ve bu topluluklarda aşılama(telkin)bir bütün oluşturmuştur.Bütünün olduğu noktalarda fikirselliğin kaybolduğu ve daha çok özgüveni düşük insanların bir lider etrafında oluşum gösterdiği üzerine tespitler yapılmıştır.Açıkçası ilk Freud okuyuşum,psikoloji alanına yeni eğilim gösteriyorum.Lakin çevirmen uzun ve karmaşık cümleleri ile anlam karmaşası oluşturmuş.Bundan dolayı okurken biraz zorlandığımı söyleyebilirim.
Kitle Psikolojisi ve Benlik Analizi
Kitle Psikolojisi ve Benlik AnaliziSigmund Freud · Can Yayınları · 20231,774 okunma
89 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 saatte okudu
Toplumsal psikoloji ile bireysel psikoloji arasında ki avantajların,dezavantajların ortaya net bir şekilde koyulduğu tespitlerin teorilerin ve denemelerin Freud tarafından yorumlandığı bir kitap.Anlatım gücü kesinlikle çok yüksek, psikolojik terimler kullanmak yerine herkesin anlayabileceği bir şekilde yazılmış.Kitlesel oluşumlarda ki toplumsal psikoloji ortak paydalar barındırıyor olsa da genelde duygusal ağırlıklı olduğu ve mantıktan yoksun oluşu çok güzel anlatılmış bu bile ''Çoğunluk haklıdır'' tezini çürütmeye yetecek bir tespit diye düşünüyorum.Bireyin kendi başına düşünme gücünün daha yüksek olduğu,kişisel yararını daha çok düşünüp buna göre hareket edebilmesi de bu görüşünü destekliyor zaten.Tabi bununla doğru orantılı olarak zaman zaman bu durumun ego ile sonuçlanması da ortaya çıkabiliyor. Psikoloji'ye karşı ilgisi,merağı olan herkesin okuması gereken bir kitap bence, kısa olmasına rağmen gerçekten çok önemli ve güzel bilgiler barındırıyor.
Kitle Psikolojisi ve Egonun Analizi
Kitle Psikolojisi ve Egonun AnaliziSigmund Freud · Gece Kitaplığı · 20181,774 okunma
Reklam
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 saatte okudu
Her ne kadar Freud’un diğer kitapları gibi akademik bir dille yazılmış da olsa anlaşılması -okuduğum diğer kitaplarına kıyasla- çok daha kolaydı. Kitabı okurken her sayfada zevk aldım diyebilirim. Fakat okumadan önce biraz ön bilgi gerektiriyor. Kitapta bir grubu bir arada tutan bağların neler olduğuna değiniliyor. Bireyin, bulunduğu gruba kendisini adamasının altında yatan psikolojiyi, gruptakilerin bir liderde aradığı temel özelliklerin neler olduğunu, grup içinde oluşan itaat ve panik durumlarının psikolojisini açıklıyor. Döngüsel depresyon ve melankolinin oluşum mekanizmasına, aşk ve hipnoza da değiniyor. Kitapta McDougall ve Le Bon’un görüşlerinden alıntılar da bulunmakta. Kısacası okumanızı tavsiye ediyorum. Freud ve teorileri hakkında biraz bile bilginiz varsa kitabı okumak çok kolaylaşacaktır.
Grup Psikolojisi ve Ego Analizi
Grup Psikolojisi ve Ego AnaliziSigmund Freud · İkilem Yayınevi · 20201,774 okunma
89 syf.
·
Puan vermedi
·
27 günde okudu
Freud'un dilinin ağır olduğu söylenirdi hep bana ondan okuduğum ilk kitap olmasına rağmen oldukça yalin ve güzel bir kitaptı. Psikanalizin babası Freud okumak keyifliydi. Çağımızın zekası o. Kişilerin grup ,kitle içindeki duygusal , fiziksel her türlü etkinlikleri üzerine oldukça açıklayıcı bir biçimde yazılmış bir kitaptı. Egonun kişisel olarak farklı kitle içinde farklı olduğunu gerçekten güzel örneklerle açıklamış. İlginiz varsa tavsiye ederim zira ben severek okudum.
Kitle Psikolojisi ve Egonun Analizi
Kitle Psikolojisi ve Egonun AnaliziSigmund Freud · Gece Kitaplığı · 20181,774 okunma
95 syf.
5/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Okuması zor bir kitap. Freud' un kuramını bilmeme rağmen okurken bazı yerlerde hiç bir şey anlamadım. Aynı zamanda bu kitabı okumadan önce LEBon 'un "Kitle Psikolojisi " kitabını okumak bu kitabı anlamamızı kolaylaştırabilir çünkü bir çok bölümde LeBon'un kitabından alıntı yapmış.
Kitle Psikolojisi ve Ego Analizi
Kitle Psikolojisi ve Ego AnaliziSigmund Freud · Oda Yayınları · 20191,774 okunma
89 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Yazar Sigmund FREUD girişini, yalnız bırakılmış birey ile bir grubun içerisinde yer alan bireyin farklılıklarının nedenleri ile yapmaktadır. Le Bon kitle içindeki bireylerin bazı niteliklerinin yok olduğunu, kontrol altına tutmak zorunda kalacağı içgüdüleri olduğunu düşünmektedir. Kitle içerisindeyken sorumluluk duygusunun yok olduğu birkaç ayrı
Kitle Psikolojisi ve Egonun Analizi
Kitle Psikolojisi ve Egonun AnaliziSigmund Freud · Gece Kitaplığı · 20181,774 okunma
Reklam
89 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
sakin ve dingin bir kafayla okumak gerekli.çok yanlış zamanda okudum,depresyondayım birazcık.bahsedilen durumları kafamda canlandırıp kavramam zor yada hiç olmadı.görüş açınız değiştikçe daha çok şey göreceksiniz.kitleler hakkında düşündüğüm kimi durumları bu kitapta da görmek beni sevindirdi.okudukça ,insanları çok düşünenlerin kafayı dağıtmasını hissettim.bu da biraz zorladı beni.
Kitle Psikolojisi ve Egonun Analizi
Kitle Psikolojisi ve Egonun AnaliziSigmund Freud · Gece Kitaplığı · 20181,774 okunma
95 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitle ruhunu, ilkel insanlar ve çocukların ruhuna benzeten Freud, kitle üzerinde herhangi bir etki yaratmak isteyen kişinin savlarını mantıksal gerçeklerle desteklenmesine hiç gerek olmadığını; anlatacağı şeyi elinden gelen en güçlü imgelerle betimlemesi gerektiğini, abartıya kaçılması ve sürekli aynı şeylerin tekrarlanmasının ise yeterli olacağını söyler , zira duyguları her zaman çoşkulu ve basit olan kitleler , kuşkunun ve belirsizliğin ne olduğunu hesap edemezler. Öyle ki, kitlenin parçası olan bireyler , kitle çıkarları doğrultusunda kendi çıkarlarını feda etmeye dahi son derece hazırdırlar. İşin ilginç tarafı ise kitlelerin hiç bir zaman gerçeği aramaması ve talep ettikleri yanılsamalar da ayakta kalmasıdır. “Çağımızın tasviri nesneye, kopyayı aslına, temsili gerçekliğe, dış görünüşü öze tercih ettiğinden kuşku yoktur.... Çağımız için kutsal olan tek şey yanılsama, kutsal olmayan tek şey ise hakikattir. Dahası hakikat azaldıkça yanılsama çoğaldıkça çağımızın gözünde kutsal olanın değeri artar, bu çağ açısından yanılsamanın had safhası, kutsal olanında had safhasıdır. Kendinizi yoğun bir biçimde psikolojinin içinde hissedebilirsiniz. Yapılan örneklemeleriyle günümüzde içinde bulunduğumuz kitlenin ne kadar benzer olduğunu fark edebilirsiniz. Her daim merak edilen bu insanlar neden böyle sorularına kısa bir yoldan bir cevap niteliğini taşıdığını düşünüyorum. “ Freud özür dilemek konusunda şöyle bir görüşü öne sürmüş” “ Özür dilemek, senin haksız olduğun, karşı tarafın haklı olduğu anlamına gelmez. Verdiğin değerin egondan yüksek olduğunu ifade eder.”
Kitle Psikolojisi ve Ego Analizi
Kitle Psikolojisi ve Ego AnaliziSigmund Freud · Oda Yayınları · 20191,774 okunma
95 syf.
9/10 puan verdi
Kitle Psikolojisi
Kendinizi yoğun bir biçimde psikolojinin içinde hissedebilirsiniz. Yapılan örneklemeler ile günümüzde içinde bulunduğumuz kitlenin ne kadar benzer olduğunu farkedebilirsiniz. Her daim merak edilen bu insanlar neden böyle sorularına kısa yoldan bir cevap niteliği taşıdığını düşünüyorum. Okumanızda yarar var.
Sigmund Freud
Sigmund Freud
Kitle Psikolojisi ve Egonun Analizi
Kitle Psikolojisi ve Egonun AnaliziSigmund Freud · Gece Kitaplığı · 20181,774 okunma
89 syf.
·
Puan vermedi
Oda Yayınlarından Okumayın
Sosyo-psikolojik ve bireysel psikoloji ile ilgili kitap arayışım üzerine; dilinin çok zor olmasını, ilk defa ve korkuyla okuyacağımı bilmeme rağmen bu kez kararlılıkla Freud'la tanıştım. İnce bir kitap gibi görüyor olmasına rağmen bu kitabın üzerine, gerçekten ağır sayılabilecek 7 roman bitirdim. Freud okurken, anlatılanları sindirebilmek adına
Kitle Psikolojisi ve Egonun Analizi
Kitle Psikolojisi ve Egonun AnaliziSigmund Freud · Gece Kitaplığı · 20181,774 okunma
96 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Freud bu kitabında grup (ya da kitlenin) ortak hareket etmeye başladığında zekalarından değil duygularından güç aldığından bahsederken gustave le bon'un düşüncelerinden de istifade etmiş. Bunun yanı sıra bireysel egoların kitlelerde nasıl bir hal aldığını da analiz ederek kollektif bilinçdışının temellerini atmış diyebiliriz. Öte yandan hipnoz, sürü içgüdüsü, libido gibi kavramlar da kitap içerisinde işlenmiştir.
Grup Psikolojisi ve Ego Analizi
Grup Psikolojisi ve Ego AnaliziSigmund Freud · Tutku Yayınevi · 20141,774 okunma
95 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 günde okudu
Kitleler Üzerine
Kitap ağır bir dile ve yapıya sahip olmakla birlikte anlaşılması zor kitaplardan biridir. Özellikle terimsel kelimelerin fazla olması akıcı bir şekilde okumayı güçleştiren sebeplerden biridir. İçerik itibariyle Freud'un birden fazla konu hakkındaki düşüncelerini yansıttığı bir kitaptır. Benimde aylar önce okuduğum Le Bon'un "Kitleler Psikolojisi" adlı kitabına dair incelemeleri de içerir.
Kitle Psikolojisi ve Ego Analizi
Kitle Psikolojisi ve Ego AnaliziSigmund Freud · Oda Yayınları · 20191,774 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.