2025 61. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 18:25
İlk önce yazarımızın kim olduğu ile başlayalım ki, yazdığı kitabın ne kadar önemli olduğunu az çok anlayabilelim. Fred Hoyle, 20. yüzyılın en aykırı, en parlak ama aynı zamanda en tartışmalı astrofizikçilerinden biridir. Ayrıca kendisinin ciddi şekilde yazarlık yeteneği de vardır. Bir nevi çağımızın Rönesans insanları gibi çok işlevsel bir kişiliğe sahiptir. Fellowship of the Royal Society ödülü, bilim alanında verilen en prestijli ödüllerden biridir. 1663 yılından beri verilen ödüle, aralarında Isaac Newton, Albert Einstein, Charles Darwin ve Stephen Hawking gibi bilim insanlarının bulunduğu birçok kişi layık görülmüştür. Fred Hoyle da 1957 yılında bu ödülü kazanmıştır. Fred Hoyle 1915’te İngiltere’de doğdu, 2001’de yine İngiltere’de öldü. Ama arkasında bilimkurgu tarzında kitaplar (şu anki okuyacağınız Kara Bulut en çok beğenilen kitaplarından biri olur) ve insanlığa çok sayıda faydalı katkılar bıraktı. Bu katkıların bazıları ise şunlardır: Yıldız Nükleosentezi: Hoyle, yıldızların içinde hidrojen ve helyumdan başlayarak karbon, oksijen, demir gibi ağır elementlerin nasıl oluştuğunu ilk kez detaylı biçimde açıkladı. Yani evrendeki altının, karbonun, hatta senin bedenindeki atomların kökenini anlamamızda kilit rol oynadı. “Büyük Patlama” adını bulan kişi: İlginçtir, evrenin başlangıcında bir patlama olduğuna aslında inanmıyordu. Hoyle, sürekli-durum (steady state) modelini savunuyordu. Bir radyo yayınında bu teoriye karşı çıkarken alaycı bir şekilde “Big Bang” dedi ama kavram yapışıp kaldı. Astrobiyolojiye öncülük: Dünya’daki yaşamın kökeninin uzaydan gelen mikroorganizmalarla (panspermia) açıklanabileceğini öne sürdü. O zaman için deli saçması gibi görünen bu fikir, bugün hâlâ bazı araştırmacılarca ciddiye alınıyor. Hoyle bu katkılarına rağmen ne yazık ki Nobel Ödülüne layık görülmedi. Ancak birçok bilim insanı, yıldızlarda elementlerin oluşumuna dair çalışmaları nedeniyle aslında kesinlikle bu ödülü hak ettiğini belirtmiştir. Yazar hakkında kısa bilgilendirmeyi yaptıktan sonra şimdi gelelim yazdığı esere, yani Kara Bulut’a. Kara Bulut, günümüz bilim kurgu edebiyatının nadir, enteresan, bir o kadar da gerçekçi ve düşündürücü eserlerinden biri sayılır. Kitabın konusu ise şöyle: Bir gece Dünyanın en umulmadık anında bir gök gözlemcisinin uzayı gözlemlerken ani dikkati sayesinde fark ettiği küçük bir siyah nokta ile süreç başlar. Bu siyah noktanın ne olduğu gözlemciler arasında tartışılır. Tartışma bittiğinde ortak vardıkları kararla bu noktanın bir bulut olduğuna hemfikir olurlar. Fakat bu bulut, diğer bulutlara kıyasla daha değişik hareketler sergilediği fark edilir. Bulut, etrafındaki yıldızlarda yoğunlaşıp o yıldızları içine almaktadır. Bu netice itibarıyla bulutun dünyaya gelme olasılığı düşünülür ve korkulan da başa gelir. Bir gün bu siyah bulutun git gide büyüdüğü ve güneş sistemine doğru hareket ettiği fark edilir. Gözlemciler aralarında hesaplamalar yapmaya başlarlar. Bulutun dünyaya geliş süresi, dünyaya vereceği zararları, içinde ne barındırdığı, yoğunluğu, sıcaklığı gibi temel sorular üzerinde fikir alışverişi yaparlar. Gözlemciler arasında Kingsley’nin zekâsı ve öngörüleri ön plana çıkar ve roman boyunca kendinden bayağı bir söz ettirir. Ana karakter Christopher Kingsley; sivri zekâlı, dobra, cesur, huysuz ve marjinal bir bilim insanıdır. Bilgisayarlarla arası oldukça iyidir. Politikacılardan nefret eder ve onlarla sık sık tartışmaktan geri durmaz. Aşırı mantıklı kişiliği sayesinde, politikacıları kendi amaçları doğrultusunda kullanmak için kafasında sürekli binbir tilki dolaşır. Kendi fikirlerime gelecek olursam, aşırı beğendiğim bir bilimkurgu romanı oldu. O kadar beğendim ki, kitap bir an elimden düşüp de bir saniye okuyamam diye çok korktum. Ciddi konuşmak gerekirse, hiç bilimkurgu okumayan biri bu kitabı okuduktan sonra bilimkurgu kurdu olmaktan kendini alıkoyamayacağını düşünüyorum. Kitabın içinde hem bilimsel konular hem de ufku geliştirecek çağ ötesi fikirler okuyucuya adeta “Ben ne okuyorum?” dedirtecek. Aynı şekilde “Bu cidden bir roman mı?” sorgulaması yaptıracak. Bunu yaparken efsanevi olay örgüsü ve karakterlerin derinliklerinde yatan o isyancı ruhu da sezdirip size hayata farklı bir göz ile bakmanızı sağlayacaktır. Keyifli okumalar dilerim.
Kara BulutFred Hoyle · İthaki Yayınları · 2022206 okunma
Sanırım hiç bilim kurgu okumadım . Kalemine sağlık ablacım 👏🏻
sh
Bununla başlarsan fena olmaz aslında seversin belki dene