Bağırsaklara yolculuk
2025 40. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2025 07:40
Kahvenizin yanına bulabilirseniz lembas (elf peksimeti) :) alın beyinden bağırsağa yolculuğumuz başlıyor. (türk kahvesi emojisi :D) Ve sakın kendinizi yalnız hissetmeyin çok aşırı kalabalığız aslında ve ben kalabalığı hiç sevmem... Hayatınızla ilgili verdiğiniz kararların size ait olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz arkadaşlar. Yemek seçiminden eş seçimine kadar vermiş olduğumuz tüm kararlar, tüm davranışlarımız içimizde yaşayan trilyonlarca mikroorganizmaların marifeti. Şu an canınız künefe mi çekiyor bakterileriniz krize girmeden hemen bir künefeci bulun, mikroorganizmalarımız tarafından yönetiliyoruz arkadaşlar... Okumaya başladığınızda Sinirbilim doktorası yapmış olan yazar size bir tabak İskender ısmarlayacak üzerine tereyağını yanınızda dökecek ve yemeye başladığınızda beyinden bağırsağa kadar iskenderin yolculuğunu anlatacak. Ben burada tercihimi kokoreçten yana kullandım İskender sevmem... Gluten hassasiyetinden kaynaklanan çölyak hastalığından, fekal transplantasyona, ağrı kesici özelliğe sahip tükürüğümüzden, dişlerimizin çürüme nedenlerine, dilimizdeki tat reseptörlerinden, ülser nedenine (kendisine ülser hastalığı keşfinden dolayı Nobel tıp ve fizyoloji ödülü verilen Barry Marshall ın tam bir çılgın olduğunu şuraya sıkıştırayım), ince ve kalın bağırsaklarla ilgili tüm bilinmeyenlerden, apendiksin bağırsaklar için önemine, güçlü bağışıklık sistemi için vücudun mikrop gerekliliğinden, vücudumuza giren ilk bakterinin doğum ânımızla ilişkisine, sezaryen doğumda vajinal tohumlama yöntemiyle bebeklere bakteri kandırmacasına, Rapunzel sendromundan, pika hastalığına, Demir tahtınızda oturan bakterinin isminden (benimkinin ismi provotella yani karbonhidratla beslenen bakteri :)), fareler üzerinde yapılan deneylere kadar diyeyim, liste böyle uzar gider, merak edilenlere ışık tutan ve bunları sıkmadan anlatan (bu çok önemli) bu kitabı türün meraklılarına tavsiye ederim. Harika eğlenceli ve bir o kadar da bilgili bir kitap okuduğum için çok mutluyum. Yolculuğumuz bitti kahvelerinizde bittiyse çevirin fincanları fal bakacağım. ;)
Beyinde Ararken Bağırsakta BuldumSerkan Karaismailoğlu · Elma Yayınevi · 20178,6bin okunma