2025 41. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2025 22:51
Philip K. Dick’in kitapları kesinlikle her seferinde beni şaşırtmayı başarıyor .Çünkü her okuduğum kitap daha önce okuduğum bilim kurgu kitaplardan farklı dünyalara açılıyor. Marsta Zaman Kayması kitabı da onlardan biri işte . Kitap, klasik bir Mars kolonisi hikâyesi gibi başlıyor ama kısa sürede psikolojik ve felsefi bir zemine kayıyor. Sadece kayan konular olmuyor bilinçlerde kayıyor .Bir nevi yazar "bilinç bükücü " oluyor .Ve bunu öyle bir yapıyor ki okurken farkına varmak zor oluyor . Ayrıca Mars’ta yaşayan göçmenlerin günlük sıkıntıları, sınıf farkları, eğitim, sağlık, hatta şizofreni ve otizm algısı üzerinden bir toplum eleştirisi var. Nazi göndermelerini kitabı okurken farkediliyor .Ancak Dick’in asıl dikkat çekeni kitabın başlığında olduğu gibi zaman .Zaman algısı bozuluyor .Ve bunu daha çok bilinç üzeninde yapıyor .Ve mars gezegeni arka planda kalıyor. Kitapta otistik bir çocuğun zamanla olan zihinsel ilişkisi çok farklı etkili işleniyor .Bu açıdan Dick, yazdığı dönemi düşünürsek erken dönemde hem nörolojik farklılıklara hem de zamanın doğasına dair felsefi bir araştırma yapıyor diyebilirim.Okurken biraz zorlayıcı gelebilir .Bilim kurgu havası var ama daha çok felsefi ağırlıklı işleniyor.
Felsefe
Mars'ta Zaman KaymasıPhilip K. Dick · Altıkırkbeş Yayınları · 2000116 okunma