·192 syf.····Okunma: 04 Eylül 2025 11:19 Ayşegül Savaş’ın 2024’te yayımlanan ve otobiyografik öğeler barındıran The Anthropologists kitabı, isimsiz bir şehirde yeni bir ev arayışında olan Asya ve Manu çiftine odaklanıyor. Bu süreçte, gündelik yaşamın küçük, önemsiz gibi görünen ama aslında önemli olan ritüelleri ve rutinleri öne çıkıyor. Okurken kendi hayatınızdan parçalar bulmanız çok olası. Çünkü farklı zamanlarda da olsa hepimiz benzer alışkanlıkları ve ritüelleri yaşıyoruz. Bu yönüyle kitap, sıradanın içindeki evrenseli yakalıyor diyebilirim.
Asya bir belgeselci ve parkta oturan insanlarla sohbet ederek gündelik yaşamı da kayıt altına alıyor. Bu, bana Strangers on a Bench isimli podcast programını hatırlattı. Ayrıca yazarın gündelik ayrıntıları gözlemleme biçimi de kitabı okurken sık sık çok sevdiğim belgesel dizisi How To With John Wilson’ın kitaba çevrilmiş hâlini okuyormuşum gibi hissettirdi bana.
Gündelik hayatı yazıya dökmek kolay gibi gelebilir. Fakat yazarın da kitapta dediği gibi: “Daily life was a difficult story to tell (Gündelik hayat, anlatılması zor bir hikayeydi).”
Sonuç olarak yazar, okuru gündelik yaşamın içinde kendi hayatının gözlemcisi olmaya davet ediyor The Anthropologist ile.
Not: Yazar bir söyleşisinde, edebiyatta mutlu çiftlerin çok az olduğunu ve bu yüzden Asya ve Manu gibi mutlu bir çift yazmak istediğini söylüyor.@_sayfayolcusu_