2025 4. kitabı
SPOILER UYARISI Kırgızistanda yaşamış biri olarak uzun zamandır cengiz aytmatovun bir eserini okumak istiyordum. Başlangıç için nasip cemile kitabınaymış. Kitapda kırgızistan bozkırları, arları ve kültürü tam olduğu gibi aktarılmış. Kabalığıyla tatlılığıyla Kırgızistanı ve kültürünü çok güzel anlatmış. Ben deki Kırgızistan hasretini giderdi bu kitap. Kitabın içeriğine girecek olursak, savaşa giden Sadık’ın genç eşi cemile, sadığın küçük kardeşi Seyit ve içine kapanık olan tanıdıkları Danyar arasında geçiyor. Kitap sadığın savaşta olduğu süreçte bu üç karakterin yaşamını anlatıyor. Cemile kitapta çok güzel ama hafif erkeklere kırıtan bir kadın olarak anlatılmış, kitapdaki diğer tüm karakterler ise cemileye aşık yada beğeniyor. Seyit bir çocuk olarak cemileyi öyle seviyor ki onun için tek önemli şey onun mutluluğu olmuş, kendisini, abisini ve tüm gelenek göreneğini yıkarak seviyor cemileyi. Cemilenin davranışları ve flörtözlüğü beni kişisel olarak çok tetikledi ve doldurdu aslında o karaktere karşı. Seyitin onu bu kadar sevmesine bile kızmış olabilirim. Fakat o çocuk bu hayatı sevmeye çalışıyordu ve bunun en güzel yolu cemileydi. Cemileyi cemile olduğu için sevmiyordu. Onun dünyası sadece cemile olduğu için seviyordu. Aynı danyarın türkülerini sevdiği gibi. Kitabı keyifle okumuş olsam da bana hissettirdiği duygular pek de hoş değildi. Fakat her muhteşem eser de çok iyi hissettirecek diye bir şey yok. Umarım bütün seyitler gerçekten bu sevgiyi hakeden kendi cemilelerini bulabilirler
CemileCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 201944,5bin okunma