Amin Maalouf'un "Semerkant" adlı romanı, tarihi kurgunun şiirsel bir şölene dönüştüğü, Doğu'nun ve Batı'nın kesişiminde bir başyapıttır. Roman, 11. yüzyılda yaşamış Farslı bilge şair ve astronom Ömer Hayyam'ın hayatından yola çıkarak, onun efsanevi rubailerinin yazıldığı el yazması kitabın yüzyıllar süren yolculuğunu anlatır. Maalouf, okuru İran'dan Semerkant'a, oradan da Titanic gemisine uzanan epik bir serüvende sürükler.
Kitap iki ana bölümden oluşur:
İlk bölüm, Ömer Hayyam'ın Selçuklu İmparatorluğu dönemindeki yaşamına, bilim ve sanata olan tutkusuna, Hassan Sabbah'la (Haşhaşilerin lideri) ve Nizamülmülk'le olan ilişkilerine odaklanır.
İkinci bölüm ise, Hayyam'ın rubailerinin yer aldığı el yazması kitabının 20. yüzyıl başlarında İran'dan Amerika'ya kaçırılma çabalarını konu alır.
Maalouf, tarihsel gerçekleri kurguyla harmanlarken, Doğu ile Batı arasındaki kültürel çatışmaları, insanın bilgelik arayışını ve tarihin akışını değiştiren bireylerin içsel çelişkilerini derinlemesine işler. "Semerkant", sadece bir macera romanı değil; aynı zamanda kimlik, aidiyet, kader ve medeniyetler çatışması üzerine düşündüren felsefi bir metindir.
Romanın en çarpıcı yanı, Maalouf'un şiirsel ve akıcı anlatımıdır. Okuru kadim Semerkant'ın sokaklarında, rasathanelerinde ve saraylarında gezdirirken, bir yandan da coğrafyaların ve kültürlerin ötesine geçen evrensel insani değerleri vurgular. "Semerkant", okuyucuda hem tarihsel bir yolculuk hissi uyandırır hem de günümüz dünyasına dair sorgulamalara iter.
Neden Okunmalı?
Tarih, şiir, felsefe ve macera bir arada.
Doğu ve Batı kültürlerine dair derin bir kavrayış
Amin Maalouf'un usta işi anlatımıyla sürükleyici bir edebiyat deneyimi.
“Semerkant, bir şehrin değil, insanlığın ortak rüyasının adıdır.”