2025 20. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 22:33
James McBride'ın "Diyakoz King Kong" kitabı,1960'ların New York'unda,Brooklyn'in canlı mahallelerinde geçen,mizah ve duygusallığı harmanlayan çok katmanlı bir hikâyeye yer veriyor. Mahalle kilisesinin yaşlı diyakozu Cuffy Lambkin;yani kitapta sıkça lakabıyla yer alan Sporceket'in eski beyzbol öğrencisi,sonrasında da sokak satıcısı olan Deems'i yaralamasıyla başlayan olaylar zinciri,soluksuz bir anlatının içine çekiyor bizleri.Bu tek bir eylem,mahallenin birbirinden renkli ve umut dolu karakterlerini tanımak için sadece bir başlangıç. Yazar keskin gözlemleri,sıcak dili ve güçlü mizahı sayesinde ve bir de karakterlerin canlılığı eşliğinde trajik olaylara bile gülebileceğimizi ve biz okurları eğlenceli ama düşündürücü bir yolculuğa çıkarmayı da daha ilk sayfalarda vadetmekten geri kalmıyor. Yani Yazar McBride,okuru ustalıkla hem güldürüyor hem de insan hallerinin anlaşılmaz,karmakarışık derinliklerine çekiyor.Kitapta dostluk,inanç,toplum ve ırkçılık gibi evrensel temalar işlenirken,aynı zamanda insan ruhunun direncine ve umuduna dair güçlü mesajlara da yer veriyor. "Diyakoz King Kong" önemli otoritelerden aldığı övgülerle de edebi kalitesini kanıtlar nitelikte. New York Times Bestseller ve Ulusal Kitap Ödülü sahibi olmasının yanı sıra, Oprah's Book Club 2020 seçkisine girmesi de romanın evrensel çekiciliğini bir kez daha kanıtlıyor. Hem güldüren hem de dokunaklı bir hikaye arayanlar için kesinlikle ertelenmeyip okunması gereken bir eser. Yazarı hemen takibe alıp,diğer eserlerinide araştıracağım.Bu değerli eseri Türkçe çevirisiyle bizlerle buluşturan #beyazbaykuş yayınlarına da ayrıca teşekkür ediyor,okumayı düşünen kitap dostlarıma da şimdiden keyifli bir okuma diliyorum.
Diyakoz King KongJames McBride · Beyaz Baykuş Yayınları · 202519 okunma