2025 42. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2025 16:22
İbn Hazm bu eserinde insanın ahlaki yönünü, içsel zaaflarını ve bunların nasıl düzeltilebileceğini ele alıyor. Ona göre insanda hem iyi hem de kötü eğilimler vardır ve kötü huylar birer “ruhsal hastalık” gibidir. Kibir, haset, öfke, hırs, gösteriş ya da cimrilik gibi özellikler insanın hem kendine hem de çevresine zarar verir. Bu yüzden insanın en önemli görevi, bu zaaflarını tanımak ve onlarla mücadele etmektir. Kitapta yalnızca sorunlar değil, çözümler de gösterilir. Mesela öfkeye karşı sabır, kibre karşı tevazu, hırsa karşı kanaat, kıskançlığa karşı ise şükür tavsiye edilir. İbn Hazm, bu ahlaki erdemlerin bir ilaç gibi kötü huyları tedavi edeceğini söyler. Ayrıca dostluk, arkadaş seçimi, toplum içinde doğru davranışlar gibi konulara da değinir. Böylece eser, hem bireysel arınmaya hem de toplumsal hayata rehberlik eder. Eserin dili yer yer sert ve kesin olsa da bu, İbn Hazm’ın ahlaka verdiği önemi gösterir. Yanlış gördüğü huyları açıkça eleştirir, fakat amacı yol göstermektir. Kitap, sadece dini öğütler veren bir metin değildir; aynı zamanda psikolojik ve felsefi yönleri de vardır. İnsan ruhunu tanımak, kendi eksiklerini görmek ve daha erdemli bir yaşam sürmek isteyenler için hâlâ değerini koruyan bir kaynaktır. Sonuç olarak İbn Hazm’ın bu eseri, ahlakı kuru bir bilgi olmaktan çıkarıp insanın günlük hayatıyla doğrudan ilişkilendirir. Okuyucuya hem kendini sorgulama hem de kendini geliştirme fırsatı sunar. Günümüzde de insanın iç dünyasına ışık tutabilecek, evrensel nitelikte bir ahlak kitabı olarak değerlendirilebilir. Keyifli okumalar.
Ahlâk ve Davranış Tarzları Nefislerdeki Ahlâkî Hastalıkların Tedavisiİbn Hazm El-Endelüsi · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 201285 okunma
1 +1'leme