Olumsuz Otomatik Düşünceler (OAD) ve Çözümleri
A- Seçici Algılama 🎯 Örnek: Patron sadece bir hatanı gördü ve diğer tüm iyi işlerini görmezden geliyor. Çözüm: Farkındalık + tüm veriye bak → “Sadece hataya odaklanıyorum, başarılarımı da görüyorum.” B- Abartma 💥 Örnek: Küçük bir gecikme → “Artık kariyerim mahvoldu!” Çözüm: Gerçek boyutu değerlendirme → “Sadece 5 dakika geç kaldım, sonuç ciddi değil.” C- Küçümseme 🥱 Örnek: “Toplantıda güzel sunum yaptım ama önemsiz, kimse fark etmez.” Çözüm: Olumluyu kabul et → “Sunumum iyi geçti, insanlar bunu fark etti.” D- Bireyselleştirme 🪞 Örnek: Arkadaşım mutsuz → “Bunu ben yaptım, tamamen benim hatam.” Çözüm: Sorumluluk sınırını belirle → “Arkadaşımın duyguları tamamen benim kontrolümde değil.” E- Genelleme 🌐 Örnek: Bir görüşmede eleştirildim → “Ben her zaman başarısızım.” Çözüm: Tek olaydan genelleme yapma → “Sadece o an eleştirildim, genel durum farklı.” F- Ya Hep ya Hiç – Siyah Beyaz ⚫⚪ Örnek: “Ya mükemmel olacağım, yoksa tam başarısızım.” Çözüm: Ara tonları kabul et → “Kısmen iyi de yapabilirim, tamamen mükemmel olmak gerekmez.” G- Keyfi Çıkarım 🔮 Örnek: “O bana gülmedi, kesin benden nefret ediyor.” Çözüm: Delil temelli düşün → “Gülmedi ama başka sebepler olabilir, kesin yargı yok.” H- Felaketleştirme 🌪️ Örnek: “Sınavdan düşük not alırsam hayatım biter!” Çözüm: Olasılık ve sonuç analizi → “Bir sınav notu hayatımı bitirmez, öğrenebilirim.” I- Gelecek ile ilgili kehanet 🔮 Örnek: “Yarın kesin işten kovulacağım.” Çözüm: Geleceğe dair kesinlik yerine olasılık → “Ne olacağını göremem, olasılıkları değerlendirebilirim.” İ- Olumluyu Geçersiz Kılma ✖️ Örnek: “Sınavdan 90 aldım ama şans eseri oldu.” Çözüm: Pozitifleri kabul et → “Çok çalıştım, başarı benim emeğim.” J- Duygulara Göre Mantık ❤️🧠 Örnek: “Kendimi kötü hissediyorum, o yüzden değersizim.” Çözüm: Duyguları ayır → “Kötü hissediyorum ama değersiz değilim, his ve gerçek farklıdır.” K- Etiketleme 🏷️ Örnek: “O tembel, ben asla başarılı olamam.” Çözüm: Davranış odaklı düşün → “Sadece o davranış tembel, genelleme yapmıyorum; ben farklı şeyler başarabilirim.” L- Beyin Okuma 🧠🔍 Örnek: “Beni sevmiyor, bakışlarından anladım.” Çözüm: Gerçek bilgi temelli → “Bunu bilmiyorum, sadece kendi yorumum; direkt sormak daha doğru.” M- “Meli / Malı” Kurallar 📜 Örnek: “İnsanlar her zaman beni takdir etmeli.” Çözüm: Esnek beklenti → “İnsanlar takdir edebilir veya etmeyebilir, bu kontrolümde değil.” --- 💡 Kısa Özet: > “Otomatik olumsuz düşünceler zihnin kısa devreleridir; farkındalık, gerçekçi değerlendirme ve esneklik onları kırmanın anahtarıdır.” 🧠🔑
Psikoloji